Zrakoplovno osoblje putnicima obično servira vodu iz boce, koja je posve sigurna za ispijanje. No u slučaju da ponestane vode, poslužit će se onom iz avionskih spremnika koja može skrivati brojna iznenađenja.

Američka agencija za zaštitu okoliša još je 2004. godine provela istraživanje u 300 zrakoplova koje je pokazalo da je čak 15 posto vode zaraženo nekom vrstom bakterije koja može uzrokovati probleme za ljudsko zdravlje Voda iz pipe u zahodu zrakoplova obično služi za pranje ruku ili zuba tijekom dužih letova, a poneki će se njome poslužiti kada moraju popiti tabletu. Oni koji su probali tu vodu, tvrde da ima vrlo čudan okus.

Iako zrakoplovne kompanije tvrde da je ista sigurna za piće, napravljene su mnoge studije od Japana do Nizozemske koje su otkrile nepoželjne sastojke u njoj. Voda iz zrakoplovnih spremnika ponekad sadrži sve od bakterije E.coli do Staphylococcusa.

Američka agencija za zaštitu okoliša
još je 2004. godine provela istraživanje u 300 zrakoplova koje je pokazalo da je čak 15 posto vode zaraženo nekom vrstom bakterije koja može uzrokovati probleme za ljudsko zdravlje.

Do toga je moglo doći jer je netko od putnika namjerno kontaminirao uzroke prljavim rukama, ali i zbog neodgovarajućeg čišćenja spremnika, te naslage kamenaca u njima.

Niste sigurni je li voda iz pipe sigurna za ispijanje? Najbolje je naručiti piće u boci (s čepom) od stjuardese i spriječiti bilo kakve probleme. Uostalom, postoji razlog zašto piloti uglavnom ne piju kavu i čajeve napravljene u zrakoplovu od ove vode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju