1. Zaustavlja štucavicu

Ispijanje vode s metvicom može zaustaviti štucavicu. Dovoljno je nekoliko grančica mente potopiti u čašu vode na par minuta te je ispiti. Alternativno, možete prožvakati i grančicu svježe mente. Stručnjaci objašnjavaju da menta umiruje grčenje mišića i tako zaustavlja štucanje.

Svježa menta je odličan dodatak u kuhinji i domu. Ona poboljšava okus pečene janjetine, ali i zaustavlja štucanje, odbija komarce te povećava pamćenje. 2. Umiruje probavu
Imate li problema s probavnim sustavom, popijte čaj od mente. Šalica toplog napitka nakon večere umirit će grčenje želuca, kao i gastrointestinalni trakt, savjetuju stručnjaci.

3. Poboljšava pamćenje

U aromaterapiji se eterično ulje mente koristi u svrhu povećanja pamćenja. Dodajte nekoliko kapi ovoga ulja u kupku ili na dno tuš kabine prije tuširanja, pa provjerite ima li istine u tome. Iskoristiti možete i svježu mentu – grančice mente prelijte vrućom vodom i pustite da se opojni miris proširi vašim domom.

4. Potiče rast kose
Zabrinuti ste zbog prorjeđivanja kose ili prerane ćelavosti? Nedavne studije pokazale su da redovita apliciranje eteričnog ulja mente ima pozitivan utjecaj na rast kose.

5. Odbijaju komarce

Svake ste godine mamac za komarce? Svježim grančicama mente natrljajte izložene dijelove tijela poput ruku, vrata i nogu. U ovu svrhu možete upotrijebiti i eterično ulje mente stavljeno s nešto vode u lampu za aromaterapiju. Ovdje otkrijte još 4 biljaka koje odbijaju komarce.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako sve svježu mentu možete iskoristiti u kuhinji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju