Nađete li se u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Turskoj ili nekoj od zemalja Bliskog istoka osjetite se polaskanim, ako vas domaćini pozovu na mezu. Ovaj ritual ne podrazumijeva samo uživanje u sitnim zalogajima raznovrsne hrane, već i druženje oko istog stola s osobama koji su nam dragi i zabavni.

Meza je zaboravljeni ritual koji podrazumijeva uživanje u sitnim zalogajima raznovrsne hrane, ali i druženje oko istog stola s osobama koji su nam dragi i zabavni. Na jelovniku će se naći, ovisno o zemlji u kojoj se nalazite, mnoštvo slanih i slatkih jela te nezaobilazni naresci, komadi povrća i voća. Neka vas ne iznenadi, ako dobijete mali tanjur – filozofija meza nalaže da jedete sve pomalo i polako. Hrana je tu ionako kao pokretač razgovora.

Uz slano-slatke delicije domaćini će vam poslužiti i alkoholna pića. U Grčkoj će se točiti ouzo ili tsipouro, a na Balkanu i u Turskoj vjerojatno nezaobilazna rakija.

Planirate druženje s prijateljima? Zašto ne biste isprobali jedan od tri popularna jelovnika za bosansku, bliskoistočnu i grčku mezu. Želimo vam odličnu zabavu i dobar tek!

Najbrži recept za baklavu koju morate zameziti u Bosni i Hercegovini

Ima neka tajna veza: Što sve nudi bliskoistočna meza?


Grčki nachosi: Novo lice meze u kojoj bi uživali i bogovi s Olimpa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju