Samoborski muzej s Turističkom zajednicom grada Samobora, Vitezovima zelingradskim i udrugom Oživljena povijest Samobora
priređuje tradicionalno uprizorenje bitke između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića iz 1441. godine.

Na livadi Vugrinščak 6. ožujka 2016. bit će postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli.Prijepodne će bubnjari gradom izvikivati proglas Magistrata u kojem se upozorava stanovnike na dolazeću opasnost te da bi se trebali skloniti pod zidine starog Samobora dok ne završi bitka. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uvest će publiku u događaj. Isprobajte recept za najfiniji samoborski kotlet.

Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Kaštelan potom objavljuje prisutnima da su pozvani na gozbu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu. Kuhana kaša pripremljena po starom receptu, dijelit će se iz velikih kotlova.Na sajmu će biti majstori i njihovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka odjeća, aromatično bilje i slično. Saznajte ovdje kako se slavi Dan grada Samobora.

Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitci, a oprost grijeha (počinjenih i budućih) moći će se dobiti po pristupačnim cijenama. Ni ove godine neće izostati tradicijski obrti pa ćete između ostalog kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati slijedi mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka.
Samoborski muzej će u nedjelju 6. ožujka 2016. biti otvoren za posjetitelje od 10 do 18 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju