Spinaloga je jedna od posljednjih europskih kolonija gubavaca koja je bila aktivna od 1903. do 1957. godine. Na ovaj su grčki otok u Sredozemnom moru vlasti slali ljude koji su bolovali od Hansonove bolesti, a kako bi ih izolirali od zdravih pojedinaca i tako spriječili epidemiju.

Iako su gubavci isprva slani kako bi ovdje dočekali svoje zadnje dane, nisu živjeli u bijedi. Naprotiv dobivali su potrebnu hranu, lijekove i medicinsku pomoć. Neki su se zaljubljivali, ženili i imali djecu koja nisu bolovala od te opake bolesti.

Stanovnici su brinuli jedni za druge, a na otoku su otvorili kafić, brijačnicu i crkvu sv. Pantelejmona koju je vodio svećenik koji nije patio od gubavosti.

Napušten već 60 godina

Otok je nekoć pripadao Mletcima koji su ga zbog isturenog položaja kod sjeveroistočnog dijela Krete utvrdili te koristili kao branu od Turaka. Na otoku se i danas mogu vidjeti ostaci impresivne kule i zidina koji predstavljaju turističku atrakciju.

Na ovom otoku više nitko ne živi, ali nije zaboravljen. Spinaloga je povezana redovnim brodskim linijama s Kretom i otocima u okruženju, a kojeg zbog svoje ljepote posjećuje ga velik broj turista.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako danas izgleda mjesto na kojem se prije šezdeset godina nalazila jedna od posljednjih europskih kolonija gubavaca.

4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Migingo +0 Migingo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju