Iako je tradicija trčanja s bikovima u baskijskoj Pamploni itekako i dalje prisutna, ta ideja se već dugo vremena ne sviđa mnogim ljubiteljima životinja u Španjolskoj, koji su stoga smislili festival gdje se također bježi po ulicama, ali od – ogromne kugle!

No, jedno je sigurno, iako je ovaj festival daleko humaniji, čini se kako nije ništa manje opasan, čemu svjedoče teške ozljede koje su dvojica trkača zadobila prošli tjedan. 
Festival se održava u gradiću Mataelpino sjeverno od Madrida, a za vrijeme trčanja po ulicama za „natjecateljima“ juri kugla visoka 2,7 metara i teška 300 kilograma! Na kugli je jasno, nacrtan bik.

Jednom natjecatelju vjerojatno je žao što ga ipak nije pogodio pravi bik, jer je kugla na njega naletjela punom brzinom od 32 kilometra na sat i srušila ga na pod, što je izazvalo izuzetno teške ozljede. Čovjek je završio u bolnici s frakturom lubanje i još je uvijek hospitaliziran u stanju kome, dok je drugi natjecatelj utrku završio s 3 slomljena rebra.

Na ove slučajeve reagirao je i gradonačelnik, koji je najavio kako pokušati pružiti što više informacija ljudima, i objasniti kako ova utrka nije baš za svakoga.

Festival se u Španjolskoj održava od 2011. godine, a među onima koji si ga pohvalili je i PETA.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju