Vlak u kojem se svojevremeno vozila i britanska kraljica Elizabeta II., kao i mnogi bogati i slavni, ali i vlak kojim je Josip Broz Tito otišao na „posljednje putovanje“ polako, ali sigurno postaje jedna od važnijih beogradskih turističkih atrakcija.

38 godina nakon Titove smrti i 27 godina nakon raspada Jugoslavije Plavi vlak ostao je i dalje značajan simbol za sve one koji su emotivno vezani za bivšu državu. „Većina turista koji posjećuju vlak dolazi iz Slovenije“, svjedoči Željko Jovanović, koji upravlja plavim vlakom i svakodnevno dočekuje znatiželjne posjetitelje.

Plavi vlak - 2 Plavi vlak - 2 (Foto: AFP)

Vlak je u svoje vrijeme doživotnog predsjednika Jugoslavije, njegovu suprugu i njihovu pratnju redovno vozio na odmor na Brijune, najdraže Titovo mjesto za ljetni odmor. Njime su se svojedobno vozile, uz već spomenutu britansku kraljicu, i mnoge druge važne povijesne ličnosti, poput Nehrua, Arafata, Selasija i ostale „nesvrstane braće“.

Naravno, ostao je itekako upamćen kao i vlak kojim je prevezen Titov lijes iz Ljubljane u Beograd. Danas služi kao muzej te samo tu i tamo preveze putnika u crnogorski Bar, važnu luku, pri čemu prođe kroz neke od najljepših kanjona jugoistočne Europe.

Ipak, jugonostalgija nije jedini razlog zbog kojeg turisti obilaze ovaj vlak. „Imamo posjetitelje i iz Švicarske, Njemačke, Austrije, a dio turista dolazi i iz Britanije“, objašnjava Jovanović i dodaje kako su svi oni bili impresionirani luksuzom vlaka, atipičnim za pedesete godine prošlog stoljeća kad je počeo prometovati.

Plavi vlak - 6 Plavi vlak - 6 (Foto: AFP)

Bilo što da u vlaku vidite, odiše luksuzom, a art deco detalji nalaze se u cijelom vlaku. Nije ni čudo što je svojevremeno magazin Playboy prije nekoliko godina iznajmio vagon za potrebe tuluma organiziranog u Srbiji.

Razgled vlaka stoji oko 20 kuna, a pronaći ćete ga na glavnoj željezničkoj stanici u Beogradu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju