Središnje bečko groblje
(Zentralfriedhof) otvorilo je kafić i slastičarnicu u sklopu jednog od najpoznatijih posljednjih počivališta u Europi.

Iako u samome Beču zasigurno ne manjka kafića i slastičarnica, Zentralfriedhof je bio slijepa točka na bečkoj "karti slatkog" sve dok slastičarski lanac Oberlaa nije otvorio zalogajnicu u jednoj od povijesnih art noveau zgrada na groblju.

Među gostima ipak su u većini turisti.

"Drugi dan nakon otvorenja 80 posto gostiju bilo je iz Azije", rekla je direktorica Christine Grohs. Šarolika ponuda slatkih kolača na bečkom groblju Šarolika ponuda slatkih kolača na bečkom groblju (Foto: B&F Wien)

Zentralfriedhof je, među ostalim, poznat kao groblje slavnih skladatelja. Ondje počivaju velikani poput Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Straussa starijeg i mlađeg.

Upraviteljica bečkih groblja Renate Niklas kaže da se ne može sjetiti nijednog drugog groblja s kafićem, osim hamburškog Ohlsdorfa.

Naglašava da središnje bečko groblje nije samo mjesto oplakivanja i sjećanja, nego i veliki park gdje Bečani znaju doći prošetati, ili čak trčati. Zašto im poslije ne ponuditi i kolač, pita se Niklas.

"Želimo pokazati groblja u drugačijem svjetlu", objašnjava Niklas odluku da se otvori slastičarnica. "Groblje nije samo o smrti. Ondje ima i života."

U fotogaleriji pogledajte ponudu slastičarnice Oberlaa. Zgrada slastičarnice na Zentralfriedhofu Zgrada slastičarnice na Zentralfriedhofu (Foto: B&F Wien)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju