Treking je nastao među planinarima na Himalaji, negdje početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. I dok će neki reći da je isto što i planinarenje, to zapravo nije tako. Za planinarenje biste se u pravilu trebali popeti na neko brdo ili brežuljak.

No za treking je dovoljno da volite duga pješačenja i boravak u prirodi. Jer upravo to je treking, hodanje u prirodi. Može ga se okarakterizirati i kao izlet u prirodu, s hodanjem i odmorima između. U pravilu, dovoljno da imate postavljenu polazišnu i završnu točku.

U Hrvatskoj se sve više rekreativaca zaljubljuje u hodanje, trčanje i utrke u prirodi. Lako se navući s obzirom na društvo koje dijeli entuzijazam – i prema izletima, i prema druženju nakon natjecanja.

Marko Tarandek istražio je koja su to najbolja mjesta za treking u Hrvatskoj, a u Lijepoj Našoj ima ih napretek.

Kad im dosadi cesta, mnogi trkači ulične svjetiljke zamijene krošnjama drveća. Razloga je mnogo – od čišćeg zraka, nježnijeg terena za zglobove do mira koji pruža priroda. Kad je riječ o utrkama, treking se razlikuje od traila koji ima označenu stazu i okrepne stanice.

Na trekingu natjecatelji se orijentiraju pomoću zemljovida i kompasa (ili mahovine, ako nekome bolje leži) te nose sa sobom vodu i hranu. Ovisno o kondiciji treking je kombinacija trčanja i hodanja, a osim izdržljivosti trenira se i orijentacija u prirodi.

Treking - 3 Treking - 3 (Foto: Getty Images)

"Za one koji tek ulaze u svijet trčanja treking i trail možda su i lakša stepenica nego sudjelovanje na nekoj cestovnoj utrci. Razlog je jednostavan: u trekingu ne morate nužno trčati i nećete ispasti 'papak' ako hodate, kao što bi primjerice bio slučaj na nekom polumaratonu.

Statistički čak 80 posto ekipe koja dolazi na treking utrke, više od 50 posto svih dionica prohoda. Naravno, taj omjer hodanja i trčanja ovisi o fizičkoj spremi pojedinca, bio 1 posto ili 99 posto. No tereni poput pašmanskog Škrapinga ili pak Krka ponekad ne dozvoljavaju ni najboljima da trčeći mogu proći čitavu utrku, pa neke utrke mogu uz iste dužine dionica trajati i dvostruko duže", kažu u Treking ligi. 

Kampiranje Kampiranje (Foto: Getty Images)

Ako ste početnik u svijetu trekinga, živite u Zagrebu i treba vam dodatna motivacija možete krenuti u jedinu školu trekinga u Hrvatskoj - Outdoor run & trekk, odnosno Zagrebačku treking školu koja je s radom počela 2015. godine. Preko tjedna trči se u Maksimiru, a za vikende se kreće u istraživanje obližnjih šumskih i planinskih putova.

Od ove godine u planu imaju i trodnevne kampove koje će organizirati u velebitskoj divljini tijekom ljetnih mjeseci. Kampovi će se održavati od petka do nedjelje.

Treking - 2 Treking - 2 (Foto: Getty Images)

Čak i da niste nikada navukli trkačke tenisice, to ne predstavlja problem. Kondicija u početničkim grupama stječe se hodanjem uz postupno povećavanje minutaže trčanja. Program drugih grupa prilagođava se kondicijskoj spremi prijavljenih.

Najveći dio ekipe iz naprednih grupa trenutačno se priprema za utrku 100 milja Istre, a slijedi i Velebit Ultra Trail, V140…

Između skupljanja kilometara po cesti zagrebačke škole trčanja poput Sljemenaša, Trčaone i drugih također održavaju povremene treninge trail trčanja, ali naglasak je ipak na cestovnim utrkama. 

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 4 Tulsa, Oklahoma - 5 +1 Tulsa, Oklahoma - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju