Zima polako zatvara svoja vrata, a proljeće nam viri iza svakog ugla. Nakon višemjesečnog izležavanja u toplim sobama, vrijeme je da se malo pokrenete i osnažite svoje tijelo, ali i um. Savršen izbor za početak aktivnosti je trekking, kombinacija pješačenja i planinarenja.

Aktivan odmor u šumi Aktivan odmor u šumi (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Trekking
je nastao među planinarima na Himalaji, negdje početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. I dok će neki reći da je isto što i planinarenje, to zapravo nije tako. Za planinarenje biste se u pravilu trebali popeti na neko brdo ili brežuljak. No, za trekking je dovoljno da volite duga pješačenja i boravak u prirodi. Jer upravo to je trekking, hodanje u prirodi. Može ga se okarakterizirati i kao izlet u prirodu, s hodanjem i odmorima između. U pravilu, za trekking je dovoljno da imate postavljenu polazišnu i završnu točku.

Istra

Zbog pitomog krajolika i blage mediteranske klime, trekking je u Istri moguć tijekom cijele godine. Svjež istarski zrak oduševit će vaša osjetila, a trekking kroz jednu od mnogobrojnih istarskih šuma, koje su se smjestile uz obalu obraslu borovima, svakako će biti opuštajuće iskustvo.

Istra ima razvijenu trekking infrastrukturu. Karta staza dostupna je u svakom turističkom objektu, a sve su koncipirane tako da obilazite istarske znamenitosti. Dobar ih se dio kosi s biciklističkim, pa neka vas ne čudi kada kraj vas projuri skupina veselih biciklista.

Istarski trekking putevi označeni su signalizacijom u tri boje. Crvena označava staze koje su namijenjene iskusnim i fizički spremnim korisnicima, dulje su i imaju puno uspona i spustova. Žute su umjerene težine i duljine, a namijenjene su rekreativcima koji žele više izazova na terenu. Zeleno označene staze kratke su i lagane te su namijenjene ležernoj rekreaciji i fizički manje spremnim korisnicima. Ovdje ćete pronaći točan popis staza u Isti. 

Međimurje

Iako klima ne dozvoljava bavljenje sportskim aktivnostima kroz cijelu godinu, oni izdržljivi i uporni neće dozvoliti da ih uplaše niske temperature i malo snijega kako bi uživali u prekrasnom međimurskom krajoliku. Stoga možemo reći da je i Međimurje jedna od destinacija u kojoj tijekom cijele godine možete uživati u trekkingu.

Najviši vrh Međimurja Cimermanov je brijeg, koji se uzdiže do 345 metara nadmorske visine te se stoga ne morate brinuti kako će vam put do vinskih kuća biti praćen teškim usponima. A upravo su te vinske kuće savršena mjesta za odmor od pješačenja.

No i donje Međimurje svojih aduta ima. Prekrasne ravnice uz tok Mure i Drave idealne su za višesatno uživanje u prekrasnoj prirodi i žuborenju vode. Iako u Međimurju ne postoje posebno označene staze za trekking, uvijek se možete koristiti onima koje su predviđene za bicikliste.

Posebnost Međimurja je u tome što je to najmanja hrvatska županija i u svega nekoliko sati možete stići s jednog kraja na drugi. No, to je već zahvat za one malo spremnije. Najpopularnije rute za trekking su one koje kreću od Čakovca prema Štrigovi, putem vinske ceste ili staze koje kreću od Čakovca prema Prelogu, Kotoribi ili nekom drugom mjestu u donjem Međimurju. Pušipelova, Steinerova i Eko-Mura samo su neke od staza. Cjelokupni popis, doduše biciklističkih, možete pronaći ovdje

Trekking u Hrvatskoj - 1 Trekking u Hrvatskoj - 1 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Zagorje

Ljubitelji aktivnosti na otvorenome u Zagorju će pronaći pravi mali raj na zemlji. Zagorje se po klimi previše ne razlikuje od Međimurja, ali zato ćete ovdje pronaći uspone koji će od vas zahtijevati malo više napora i fizičke spreme. No, neka vas to ne odvrati od uživanja.

Slikovito i brežuljkasto područje prava je destinacija za sve zaljubljenike u trekking, a obiluje rutama koje su prilagođene najširem krugu korisnika. Od mnoštva vinskih cesta preko predivnih planinarskih staza s kojih se pruža prekrasan pogled na okolicu, do biciklističkih ruta kroz povijesne lokacije, trekking u Zagorju moguć je gdje god se nalazili.

Jedna od trekking tura uključuje slikovite dvorce i burgove na brežuljcima. Nažalost, Zagorje nema označenih trekking staza, ali zato ima razvijenu trekking ligu kojoj svake godine prisustvuje sve više posjetitelja. Više o Zagorje Trekk ligi možete pronaći ovdje. A inspiraciju za vlastite trekking ture najbolje ćete pronaći na stranicama Zagorje bike kluba.

Trekking Zlatnim srcem Slavonije

Zlatno srce Slavonije zapravo je Požeško-slavonska županija. Iako ćete na prvu pomisliti da je ovaj dio Hrvatske ravan, to zapravo nije tako. Požeška kotlina upravo je to, kotlina koju okružuju planinski vrhovi Papuka i Psunja.

Putevima graševine jedna je od najpopularnijih ruta, a uključuje posjet mnogobrojnim vinarijama koje se ovdje nalaze. Svoj put možete započeti u Kutjevu te krenuti prema Požegi obilazeći vinograde, usput stajući u podrumima nekih od najpoznatijih vinara ovog područja.

Druga tura je ona iz Požege prema Lipiku. Malo je zahtjevnija od prethodne jer uključuje i penjanje po brežuljcima, ali i prelazak preko Psunja. Svoj put ćete završiti u Lipiku gdje se možete odmoriti u termalnom kupalištu lipičkih toplica ili pogledom na ergelu prekrasnih Lipicanaca.

Nikako nemojte zaboraviti na kulen, koji je svojevrsni zaštitni znak Požeško-slavonske županije. Iako ne postoje označene trekking staze u Zlatnom srcu Slavonije, svoju inspiraciju možete pronaći na popisu planinarskih i biciklističkih staza.

Zeleno srce Hrvatske

Točno tu, gdje se spaja mediteranska i kontinentalna Hrvatska, smjestili su se gradovi Karlovac, Ozalj i Ribnik. Tri mušketira smještena u najzelenijem dijelu Hrvatske. Prekrasne rijeke, Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica, stvorile su putove koje sve više prate zaljubljenici u ovu vrstu aktivnosti. Prateći tok nekih od rijeka stići ćete do malenih mjesta i zaseoka u kojima ćete imati priliku uživati u lokalnim specijalitetima, ali i u vrhunskoj kapljici.

Jedna od popularnijih ruta je ona koja prati Ozaljsko-vivodinsku vinsku cestu. Bogata povijest ovog kraja idealna je za sve obožavatelje prošlosti i zbivanja u njoj. Zaljubljenici u umjetnost svoju će strast utažiti šećući putevima Slave Raškaj. Ako se uputite na trekking Zelenim srcem Hrvatske u vrijeme ljeta, odnosno viših temperatura, hlađenje ćete pronaći u nekoj od rijeka, mnogobrojnih jezera ili u hladovini pitomih šuma.

Uz rijeku Koranu Uz rijeku Koranu (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Iako je trekking iznimno popularan u Karlovačkoj županiji, ne postoji detaljna karta koja obuhvaća sve rute. Za inspiraciju vam može poslužiti ova brošura. 

Gorski kotar i Kvarner

Pregršt prostranih i dojmljivih obzora, snažne šumske, krške te pitome livade idealne su za uživanje u dugim šetnjama Kvarnerom. Uz njih tu su poznate šetnice uz more na kojima ćete uživati u mirisu borovine i mora.

Kvarner je jedna od onih destinacija u kojoj ćete se malo dužom šetnjom s brdskih područja spustiti do same obale mora. Riječka planinarska transverzala, Kapelski planinarski put, planinarski put oko riječkih baklji te Goranski planinarski put četiri su iznimno zanimljiva pravca za sve zaljubljenike u duge šetnje. Prva dva povezuju mnoga odredišta na obali s onima u unutrašnjosti, treći povezuje otoke, priobalje i unutrašnjost, dok četvrti prolazi zanimljivim predjelima Gorskog kotara.

Prednost svih staza je ta što do početnih točaka lako možete doći automobilom, što će vam znatno olakšati dolazak i povratak. Ne morate brinuti da su ove staze predviđene samo za one iskusne. Iznimno široka mreža šetnica na otocima, u primorju i gorju oduševit će vas svojom ljepotom, ali i bogatstvom doživljaja i sadržaja. Popis staza, njihov opis i karte možete pronaći u brošuri. 

Dalmacija

Dalmacija ima veliko bogatstvo planinskog krajolika prožetog stazama s kojih se pružaju prekrasni pogledi na obalne gradove, obrađena polja, vinograde i maslinike te more. Čarobni spoj mora i planina te osunčanih otoka ispunit će vam srca, ali i upotpuniti užitak boravljenja u prirodi.

Trekking je iznimno popularan u Dalmaciji, a upravo se ona pokazala kao jedna od najidealnijih destinacija za ovu vrstu aktivnosti u Hrvatskoj. No, imajte na umu jednu stvar. Ljeta su ovdje vruća te se najbolje na trekking uputiti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Svakako sa sobom ponesite dovoljnu količinu vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Detaljne karte trekking staza u Dalmaciji nažalost nema. Ali, zato se možete poslužiti kombinacijom više njih kako biste dobili uvid u širinu staza u Dalmaciji. Karte nisu dostupne online te ćete ih morati potražiti u lokalnim turističkim uredima. Dugi otok jedan je od svijetlih primjera koji je svoje karte stavio na web. Popis staza na području grada Šibenika i njegovih otoka, ali ne i njihove karte, dostupne su ovdje.

Dodatnu inspiraciju u pronalaženju zanimljivih tura za trekking pružit će vam stranica na kojoj možete vidjeti koje su staze drugi korisnici označili zanimljivima. Karte prikazuju ukupnu dužinu staze te visinsku razliku od početne do završne točke.

Savjet za kraj. Trekking je ona vrsta aktivnosti koja ne iziskuje previše ulaganja kako biste se mogli njome baviti. Dovoljan je samo dobar par tenisica. Na put ne smijete ići u japankama. Voda je obavezna, neovisno o dobu godine, a bilo bi dobro kad bi sa sobom imali mali obrok kojim biste nadoknadili energiju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju