Vjerojatno nema atraktivnijeg procesa u kuhinji od flambiranja. Ovaj mini spektakl nije rezerviran samo za profesionalne kuhare, jer i vi uz savjete chefa Marija Mihelja ovaj postupak možete odraditi u kuhinji i to sigurno, bez da spalite trepavice, obrve ili još gore - vašu kuhinju.
Flambiranje je proces u kojem s gorenjem alkohola dodatno aromatizirate jelo i karamelizirate namirnice za puniji okus. Za flambiranje možete koristiti brandy, a bitan savjet koji je iz rukava izvukao Mario Mihelj je da ne koristite preveliku količinu alkohola. Za punu tavu sastojaka koje želite flambirati dovoljno će biti 0,03 dl alkohola, odnosno mala mjerica za rakiju.
Kako flambirati?
Nakon što ste gotovo pripremili jelo, u jako vruću tavu ulijte alkohol tako da ga prolijete po rubovima. Čim krene isparavanje alkohola trebate uloviti plamen i čarolija može početi. Važno je da ne flambirate jelo, ako imate jako malo sastojaka u tavi, odnosno da ne pretjerate s alkoholom, jer kako chef Mario kaže jedino tako ćete nakon ovog gastronomskog spektakla iz kuhinje izaći s netaknutim obrvama i trepavicama.
Ako ćete koristi gljive za flambiranje preporučujemo da ih dodate u rižoto i da naučite kako napraviti savršeni rižoto u našoj Školi kuhanja, a ako želite još savjeta s kojima ćete podići vaše kulinarske vještine na višu razinu kliknite ovdje.