Jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu nastao je pod utjecajem rijeke Reke i nalazi se u susjednoj nam Sloveniji, u blizini Trsta. Škocjanske jame 1986. godine upisane su na UNESCO-ov Popis svjetske baštine u Europi i time postale prvi prirodni fenomen pod zaštitom UNESCO-a, dugo vremena i jedini dok mu se nisu pridružile bukove šume, koje sada štiti ta UN-ova agencija. 

Zaštićeno vodeno područje

Škocjanske jame obuhvaća i Ramsarska konvencija jer one s Rekom čine najveće podzemno vodeno područje u Europi. Ramsarska konvencija inače je konvencija o močvarama nastala kao rezultat borbe za zaštitu močvara. Za one koji pod močvarom smatraju samo natopljena područja, pod taj pojam spadaju i bare, rijeke, jezera, pojilišta, navodnjena zemljišta, šljunčane jame i kanali.

Rijeka Reka, koja se proteže niz južnu stranu Snežnika, najvišeg nealpskog vrha u Sloveniji, zapravo izvire u Hrvatskoj kao potok Vela voda. Teče kroz Primorsko-goransku županiju do Škocjanskih jama i tamo se ulijeva u Mohorčičevu, a zanimljivo je da čak 33 kilometra teče ispod zemlje.

Škocjanske jame - 1 Škocjanske jame - 1 (Foto: Getty)

Dom rijetkim vrstama

Ljudi su naseljavali ove špilje od davnih vremena, od mezolitika sve do antike i srednjeg vijeka. Osim te činjenice, njezinu važnost potvrđuje i to što su jame dom mnogih rijetkih i ugroženih vrsta ptica i šišmiša, ali i rijetke špiljske životinje poput čovječje ribice. Zbog posebnih mikroklimatskih razmjera u jamama se razvio poseban ekosustav u kojem se vidi mješavina različitih sustava.

Kako do Škocjanskih jama?

Autom će vam do Škocjanskih jama iz Zagreba trebati malo više od dva sata, a iz Rijeke sat vremena. Možete ih razgledati s licenciranim vodičem, tura traje oko dva sata i duga je tri kilometra. Počinje kod Centra za posjetitelje i prolazi kroz razne prolaze, gdje možete uživati u geološkim čudima i zanimljivostima.

Pri izlasku iz špilje oduševit će vas prizor podzemnog kanjona rijeke Reke, preko koje ćete prijeći pomoću mosta Cerkvenik, smještenog gotovo 50 metara iznad toka rijeke. Natrag možete do Tominceve jame i mosta nad prirodnim slapom u Velikoj Dolini. Raspored tura i cijene pogledajte ovdje.

Jadranska Copacabana: Pješčana plaža duga 13 kilometara na koju može stati čak 150 tisuća kupača Velika plaža, Crna Gora - 6 Velika plaža, Crna Gora - 2 Velika plaža, Crna Gora - 3 +2 Velika plaža, Crna Gora - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju