Na hrvatskim policama je osvanuo pravi cheddar iz sirne obitelji President – istražili smo što sve s njime možete pripremiti.

Sigurno vam je poznat ovaj sir intenzivnog okusa i boje, no kako u ovim krajevima nije bio toliko popularan kao njegovi talijanski ili francuski „rođaci“, odlučili smo ga malo bolje upoznati.

Cheddar je polutvrdi masni kravlji sir, jedan je od najpoznatijih i najprodavanijih na svijetu. U početku se proizvodio samo u Engleskoj, u istoimenom selu, no njegova je popularnost rezultirala i širenjem znanja o izradi u brojne druge države.

Zrenjem se cheddar transformira iz blagog u oštriji s naglašenijim orašastim notama, a tekstura iz kremaste u suhu i mrvičastu. Boje variraju od gotovo bijele preko žute, sve do narančaste. Ukusan je u izvornom obliku, ali se i odlično topi, pa ne treba stati samo na sendvičima. Prava prilika da se uvjerite je izvorni britanski cheddar robne marke President.

Najpopularniji tip sira u Velikoj Britaniji, stigao je u dvije varijante – President mladi cheddar, koji zrije 3-6 mjeseci te je blagog i nježnog okusa, te President zreli cheddar, koji zahvaljujući zrenju od 6 do 12 mjeseci ima puniji i snažniji okus. A tu je i praktično pakiranje s narezanim listićima spremnima za konzumaciju!

PR PR

Ako se dosad niste dovoljno susretali s ovim sirom, sada imate priliku uz ove prijedloge:

Pripremite britanske pogačice sa sirom i osvojite prijatelje slasnim snackom!

Sočni cheeseburger najbolji je upravo s cheddarom. Isprobano!
Nećete pogriješiti niti ako napravite pravi gurmanski grilled cheese sendvič koji dobro zapecite u tavici.

Naribajte ga i dodajte nadjevu za quiche!

Mac and cheese po mnogima je, odličan način da uživate u cheddaru.

Umiješajte ga u guste juhe od krumpira, cvjetače i mrkve.

Ne bi nas čudilo da su slatko-slane kombinacije nastale upravo zbog ovog sira: pripremite galette s jabukama i kruškama uz dodatak ribanog cheddara.

Dovoljno razloga da se počnete praviti Englez?
 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju