Ovogodišnji gradovi slavodobitnici, Šibenik i Zadar, od četvrtka i službeno imaju povijesne građevine zaštićene na svjetskoj razini. Laskava je titula i proslavljena.

Hrvatska i UNESCO na šibenskoj ljepotici - tvrđavi u moru. Na novoj uzdanici popisa svjetske kulturne baštine okupila se „krema" ugledne organizacije.

''Samo pogledajte, ovo je prekrasan spomenik. Mislim da ne postoji pitanje zašto ovo ne bi trebalo biti na popisu svjetske baštine'', rekao je Francesco Bandarin, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu.

Šibenska tvrđava svetog Nikole među obrambenim je sustavima Venecije 16. i 17. stoljeća, koji su zaštićeni u srpnju u Krakowu. Slavljenici su gradovi iz Italije, Crne Gore te hrvatski Šibenik i Zadar. Povelja je službeno stigla - u četvrtak.

''Posao predstoji jer kada ste upisani u popis svjetske baštine, onda dobro mora imati plan upravljanja'', rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Šibenska će tvrđava tako uskoro u pomno uređenje. ''Završili smo jedan postupak koji je strahovito bitan za turistički rejting ne samo Šibenika, a pogotovo Šibenika s obzirom da ima dvije zaštićene kulturne baštine'', rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Po tome je Šibenik jedini grad u Hrvatskoj i jedan od pet gradova u svijetu. Uz zaštićenu katedralu i morsku tvrđavu. Zadrani su pak ponosni na svoje gradske bedeme kao prvu i zasad jedinu zadarsku građevinu koju je zaštitio UNESCO.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju