Lijepe vijesti stižu za hrvatski turizam, tj. za naše dalmatinske gradove. Naime, prije nekoliko dana UNESCO je odlučio na popis Svjetske baštine uvrstiti zadarske bedeme i šibensku tvrđavu sv. Nikole!

Sam proces uvrštenja očekuje se početkom srpnja, kad će bedemi i tvrđava ući na listu skupa s osam ostalih odabranih, kao što su primjerice zidine talijanskih gradova Bergama i Palmanove. Zadar i Šibenik iz godine u godinu bilježe porast broja turista, a nakon ovog laskavog priznanja koje će se i službeno dogoditi za mjesec dana, očekivan je i dodatni priljev stranaca u ova dva dalmatinska grada.Za zemlju koja ima tek nešto više od četiri milijuna stanovnika, ovo je još jedno veliko priznanje. Inače, na listi Svjetske baštine iz Hrvatske se već nalaze osam znamenitosti; dubrovački stari grad, Dioklecijanova palača, Trogir, Plitvička jezera, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starogradsko polje te stećci (zajedno sa susjednim zemljama), ali i šibenska katedrala sv. Jakova, tako da će se na ovaj način Šibenik ponovno naći na prestižnom popisu.

Tvrđava sv. Nikole posebna je zbog svoje izgradnje u „moru“, dok Zadar na popis ulazi kao dio venecijanske fortifikacije, izgrađene od 15. do 17. stoljeće. Ovim će Donatov grad dobiti još jednu dodatnu zanimljivost, ali se malo okrenuti i „prošlosti“, s obzirom da zadnjih godina turisti najviše vremena provode obilazeći moderne atrakcije, kao što su sada već kultne Morske orgulje, ili umjetnička instalacija Pozdrav Suncu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju