Lijepe vijesti stižu za hrvatski turizam, tj. za naše dalmatinske gradove. Naime, prije nekoliko dana UNESCO je odlučio na popis Svjetske baštine uvrstiti zadarske bedeme i šibensku tvrđavu sv. Nikole!

Sam proces uvrštenja očekuje se početkom srpnja, kad će bedemi i tvrđava ući na listu skupa s osam ostalih odabranih, kao što su primjerice zidine talijanskih gradova Bergama i Palmanove. Zadar i Šibenik iz godine u godinu bilježe porast broja turista, a nakon ovog laskavog priznanja koje će se i službeno dogoditi za mjesec dana, očekivan je i dodatni priljev stranaca u ova dva dalmatinska grada.

Zadar - 1 (Foto: Shutterstock)Za zemlju koja ima tek nešto više od četiri milijuna stanovnika, ovo je još jedno veliko priznanje. Inače, na listi Svjetske baštine iz Hrvatske se već nalaze osam znamenitosti; dubrovački stari grad, Dioklecijanova palača, Trogir, Plitvička jezera, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starogradsko polje te stećci (zajedno sa susjednim zemljama), ali i šibenska katedrala sv. Jakova, tako da će se na ovaj način Šibenik ponovno naći na prestižnom popisu.

Tvrđava sv. Nikole posebna je zbog svoje izgradnje u „moru“, dok Zadar na popis ulazi kao dio venecijanske fortifikacije, izgrađene od 15. do 17. stoljeće. Ovim će Donatov grad dobiti još jednu dodatnu zanimljivost, ali se malo okrenuti i „prošlosti“, s obzirom da zadnjih godina turisti najviše vremena provode obilazeći moderne atrakcije, kao što su sada već kultne Morske orgulje, ili umjetnička instalacija Pozdrav Suncu.