Na 41. zasjedanju Odbora svjetske baštine (World Heritage Committee) koji se održava u Krakowu, Zadar i Šibenik upisani su na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Točnije, na ovu prestižnu listu upisan je obrambeni sustav Zadra te utvrda sv. Nikole koja je smještena na otočiću Ljuljevcu, na ulazu u kanal sv. Ante kraj Šibenika.

Vrijedne hrvatske lokacije upisane se u sklopu predloženog rada "Venetian Works of Defence between 15th and 17th centuries: Stato da Terra - western Stato da Mar, Croatia, Italy, Montenegro" odnosno "Obrambeni radovi Venecije od 15. do 17. stoljeća - Kopneni posjedi (zemlje-teritoriji) - zapadni Morski posjedi (zemlje-teritoriji) - Italija, Crna Gora i Hrvatska".

Uz Hrvatsku, na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a uvršten je i utvrđeni grad Bergamo, Peschiera del Garda i gradske zidine Palmanove u Italiji, te grad Kotor u Crnoj Gori.

Inače, na listi Svjetske kulturne baštine iz Hrvatske se već nalaze sedam znamenitosti: dubrovački stari grad, Dioklecijanova palača, gradska jezgra Trogira, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starogradsko polje te stećci (zajedno sa susjednim zemljama), ali i šibenska katedrala sv. Jakova, pa se na ovaj način Šibenik ponovno našao na prestižnom popisu.

Bez sumnje riječ je o velikom priznanju za Hrvatsku koji će zasigurno dovesti još veći broj turista na našu obalu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju