Italija
– zemlja kulture, mode, automobila, gastronomije... Zapravo, nekad nam se čini da je sve lijepo na planeti nastalo na "Čizmi" ili se barem tamo dodatno razvilo. Od Lombardije na sjeveru, pa do Sicilije na jugu nije lako odabrati što vidjeti i posjetiti, jer jednostavno – ovdje ima toliko toga.

Ipak, valja reći da, ako tražite autentičnu Italiju, svakako je bolje posjetiti Siciliju nego Toskanu, ali ako ste u potrazi za umjetnošću, naravno da ćete tada izabrati Firencu prije nego Palermo.

Zemlju valja posjetiti u svako godišnje doba, ali doduše, možda bi ljeto valjalo izbjegavati. No, kako bilo, donosimo 7 razloga zbog kojih valja otići u zemlju Ferrarija, Pavarottija, Guccija i pizze čim prije!

Sicilija, Sicilija

Najveći mediteranski otok naprosto ostavlja bez teksta. Bogate je povijesti, ovdje su se izmijenjvali brojni vladari, a glavni grad Palermo živi u nekakvom "skladnom kaosu". Ako imate vremena i novca, uhvatite jeftini let iz Venecije ili Trsta i provedite 7 do 10 dana na otoku. Palermo, Catania, Taormina i mnoga druga mjesta i gradovi čekaju vas raširenih ruku.

> Krug po Siciliji: Avantura po otoku koji ima više stanovnika nego Hrvatska



Dolomiti

I dok su zimi puni snijega i izvrsna lokacija za sve ljubitelje snježnih radosti, ljeti se po Dolomitima – pješači. Brda ima dovoljno, priroda je prekrasna, stoga ako ste zaljubljeni u prirodu, valjalo bi se zaputiti i provesti nekoliko dana istražujući ovaj raj na zamlji.

Skrivena Toskana i Umbrija

Svi znate za Firencu, Sienu, Pisu i ostale turističke meke. Ipak, postoje ne toliko razvikana, a predivna mjesta, od kojih valja izdvojiti Orvieto, Spoleti, Urbino i Ravennu. U zadnjem po redu naići ćete na fascinantne mozaike, a u Urbinu posjetiti rodnu kuću slavnog Rafaela. No ako više volite motore od slika, vjerojatno ćete u tom slučaju potražiti kuću Valentina Rossija.



Jezera, jezera, jezera

Italija jest zemlja okružena morem, ali isto tako je i zemlja čudesnih jezera. Svima na pamet prvo padaju Como, Maggiore i nama najbliže Garda. Ako posjetite ovo zadnje, a imate i djecu, vjerojatno vam ne gine odlazak u Gardaland. S druge strane, ako idete s boljom polovicom, zagarantirane su romantične šetnje uz jezero.

> Vedran u kultnom Corleoneu: "Osim table s imenom grada, ovdje nema ničega"

Italija vlakom

Možda najbolji način da razgledate što više od zemlje u što manje dana jest vožnja vlakom. Ovdje su željeznice u vrlo dobrom stanju, a preporučujemo start iz recimo Venecije, posjet Milanu i Torinu, put kroz Toskanu i Umbriju, posjet Rimu i na kraju – Napulj. Naravno, ako još uspijete, bilo bi divno ubaciti i Siciliju, no samo za nju da je doživite u punom sjaju treba vam 7 do 10 dana...

Cinque Terre

Svatko tko je jednom vidio pet sela u blizini Genove na slici, sigurno je rekao kako kad tad tamo mora otići. Sela su povezana stazom, tako da ih sva možete obići i pješke, jer ionako direktno do njih ne možete autom.



Venecija

I za kraj – grad na vodi. Dok ne ograniče turiste i ne počnu naplaćivati ulaznice, možda je vrijeme za još koji posjet Veneciji. Provozajte se gondolom, razgledajte muzeje (preporuka za muzej Peggy Guggenheim), a po završetku razgledavanja produžite boravak još jedan dan i odite u grad Romea i Julije – Veronu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju