Kada razmišljamo o putovanjima, uvijek nam kroz misli prolaze neke daleke destinacije. Što dalje, tim bolje. Barem sam ja takav. No, ponekad me ritam svakodnevice toliko preuzme da nisam u mogućnosti uzeti jedan cijeli dan, a kamoli vikend i zalutati do Londona ili Madrida. Ipak, s vremena na vrijeme pokušavam pronaći neku destinaciju koja je dovoljno blizu za upoznavanje, pa makar to značilo na svega dva, tri sata.

Kako sam gotovo uvijek na putu, a često u nama susjednoj Sloveniji, ima nekih gradova kroz koje prolazim na mjesečnoj, ponekad na tjednoj bazi, i upravo njih kao da uzimam 'zdravo za gotovo'. Jedan od tih gradova je i Ptuj. Predivan slovenski biser udaljen svega sat vremena od Zagreba. Tako sam nedavno uzeo jedno popodne i otišao do Ptuja. Proveo sam tamo nekoliko sati i moram priznati da sam ostao oduševljeni.



Vinska tradicija još od doba Rimljana

Zanimljivo je to što je prema zapisima Ptuj najstariji slovenski grad. Povijest Ptuja seže još u kameno doba, a od tad, do danas, bio je važan za mnoge, pa tako i za Rimljane koji su na području grada razvili izuzetno važno trgovačko, carinsko i upravno središte. Bio je i pod vladavinom Turaka koji su ga okupirali u sklopu okupacije većeg dijela Ugarske. No to nije zasmetalo gradu da se razvija i postane jedan od najljepših gradova Slovenije.

Upravo ćete taj duh i velebnu povijest grada brzo uočiti zaputite li se tamo. Ono što bi vas moglo intrigirati i potaknuti na posjet, a što je mene izuzetno oduševilo, je to da se u Ptuju nalazi najstariji sačuvani vinski podrum u Sloveniji. Može li bolje? Ipak, uzmemo li u obzir da se u Mariboru nalazi najstarija vinska loza na svijetu, u Ptuju najstariji podrum, a razlika između ta dva grada je svega tridesetak kilometara, lako možemo zaključiti da se Ptuj nalazi u vinorodnom području.

Grad karnevala i dobre zabave

Danas je Ptuj, osim po tome što je najstariji grad, poznati i kao grad najvećih karnevala te najboljih kulturnih i zabavnih događaja u Sloveniji, kojih se može posramiti i Ljubljana koja je glavni grad. 'Ptujsko Kurentovanje' je svakako najpoznatija manifestacija grada, a s lakoćom se može proglasiti i s epitetom 'najvećeg' karnevala u državi, ako ne i šire. Od poznatijih manifestacija tu je i ona koja već tradicionalno okuplja sve ljubitelje dobre hrane. Naravno, radi se o 'Dobrotama slovenskih farmi', događaju koji svakog svibnja na jednom mjestu okupi više od 1.400 tradicionalnih jela. Ovo odmah staviti u kalendar!
Želite li još? Ima još!



Tu su i kupališta koja ponosno u ovom kraju stoje već tisućama godinama. Iako u nešto modernijem izdanju, ljekovita voda koja izvire iz dubina regije na površinu izlazi još od doba Rimljana. Sve se vrti oko tih Rimljana... Ipak, upravo su oni poznati po tome što su znali kako se zabaviti i dobro provesti. Nije li to ono što i mi tražimo u našem slobodnom vremenu? Vjerujem da je.

Ako želite provesti vrijeme educirajući se i upoznavajući pobliže bogatu povijest grada, najbolje odredište za vas je svakako Ptujski grad, ono što bi mi nazvali dvorcem. Dvorac svoje korijene vuče u povijest dužu od 900 godina, a od samog početka izgradnje postaje simbolom grada. Kako je izgrađen na brdu, lako ga je uočiti još iz daleke okolice. Ako ćete se kojim slučajem zaputiti do vrha, tj. do samog dvorca, svakako pronađite i vinovu lozu 'Modra Kavčina' koja je potomak najstarije loze na svijetu.



Dakle, vino, rimljani, ljekovita voda i predivna arhitektura - sve to na udaljenosti sat vremena od Zagreba. Trebam li napisati još nešto?

P.S. Ako kojim slučajem ogladnite, potražite restoran Kitajski Vrt (odmah kod pješačko-biciklističkog mosta) i isprobajte ukusna kineska jela. Iako bi bilo odlično probati neko slovensko jelo u Sloveniji, ovaj restoran je zaista mrak i za svaku preporuku. Savjet je da ako idete dvoje, naručite samo jedno jelo jer su porcije preogromne. Dobar tek :)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju