Za početak, recite nam kratku priču o brandu Kozlović, gdje se nalazite i kako je sve krenulo?

Mi smo obiteljska vinarija, konkretno četvrta generacija, a sve je počelo s jednim hektarom vinograda u dolini Valle 1094. godine. Naše prvo vino buteljirano je 1987. Smješteni smo i dalje u istoj dolini, Valle, gdje je i dio naših vinograda, dok se dio nasada nalazi na poziciji Santa Lucia, na pola puta između Buja i Brtonigle. Ova nova vinarija otvorena je 2012., kompleks se prostire na tri etaže ukupne površine 2200 m2 ali naša je priča ostala nepromjenjena, obiteljska. I samo s jednim ciljem - kvalitetom vina.

Čime se danas ponosite od vina?

Ponosimo se svakim dobrim vinom, a naročito kad to možemo sustavno ponoviti iz berbe u berbu

Kad vas se može doći posjetiti, i što možemo vidjeti i kušati?

Za posjet smo otvoreni svakim radnim danom, uz najavu, i rado ćemo ovisno o želji posjetitelja organizirati stručno vođeni obilazak
vinarije s degustacijom, ili samo degustaciju. Izbor vina koja se
kušaju ovisi o interesima posjetitelja pa je stoga bitno najaviti se.
Vinarija je projektirana tako da imamo poseban prostor za
degustaciju te salu za degustacije zatvorenog tipa. Za lijepa vremena degustacije se mogu održati vani, na teresi s pogledom na vinograde i srednjovjekovni kaštel Momjan.

Kako ste uspjeli napraviti nešto tako divno poput Santa Lucije?

Santa Lucia rezultat je velikog truda i rada, a pomaže i iskustvo,
ljubav prema vinu i pogotovo "sluh". Vino ne možete stvarati
kao slagalicu, morate ga osjećati i njegovati.

Treba li ju čuvati, ili odmah popiti?

Odlučili smo tek jednu količinu staviti na tržište, ostalo ćemo zadržati u arhivi i pratiti kako dozrijeva. Vjerujemo da će odležavanjem još dobiti na kvaliteti.

Što se još sprema za ovu sezonu?

Zima će biti hladna, a piti ćemo "Mediteran" koji bi na tržištu trebao biti već početkom prosinca.

Na što ste najponosniji?

Drago mi je vidjeti kako ljudi uživaju prilikom posjete našem podrumu. Doživljavaju vino kao posebnu emociju, osjećaju prirodu koja ih okružuje i uspijevaju se odvojiti od problema s kojima se svakodnevno suočavaju. Volim atmosferu koja se stvara oko dobrih vina i ljudi koji ih uživaju. Volim radostan osmjeh naših radnika radi boljih uvjeta rada, i volim vidjeti svoju djecu koja pomažu u radovima oko vina.

Gdje se najviše pijete i gdje se može nabaviti ovo blago?

Najviše se pijemo po restoranima u kojima je prisutna osoba koja će pored posluživanja, moći ispričati i priču o našem vinu. Ljudi vole znati o načinu nastajanja i posebnostima berbe i sorte. Naša se vina toče i u wine barovima te vinotekama, dakle na mjestima gdje se stavlja naglasak na kvalitetu vina i užitak pijenja vina.

Vina se mogu nabaviti i kod nas u podrumu, a neke od etiketa mogu se kupiti samo ovdje. Radi se namime o izuzetno malim serijama punjenja, kao što je Svinjon iz berbe 2013 - bijelo vino iz sorte Sauvignon blanc, koje ja osobno vrlo rado pijem. Kako smo Svinjona imali svega 400 butelja, dakle definitivno premalo da ga proširimo na tržište, prodavali smo ga samo u našoj sali za degustaciju.

Na našoj web stranici, navedeni su naši distributeri u HR i inozemstvu, te se preko njih mogu saznati i maloprodajna mjesta gdje smo prisutni. Novitete objavljujemo i na FB stranici te preko newslettera koji izlazi jednom mjesečno, a svi koji se profesionalno bave vinom, novinari, fotografi, sommelieri, ugostitelji - imaju pristup informacijama i preko posebnog odjeljka na našem webu - Professional pages. Vrijeme je za čašicu, zar ne?

Istina! Puno vam hvala i sretno u budućem radu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju