Postoji mnogo razloga zašto posjetiti Izrael. Ovisno o interesima, možete posjetiti značajna religijska mjesta poput Nazareta, prošetati dugačkim pješčanim plažama ili jednostavno uživati u kozmopolitskoj vibri Tel – Aviva.

No, možete raditi i nešto sasvim drugo – pucati iz modernog oružja i vježbati borilaćke vještine s izraelskim vojnim veteranima.

Naime, zadnje spomenuta opcija postala je neobičan dio nekih obilazaka Svete zemlje, a sve zahvaljujući akademiji Caliber 3 koja se opisuje kao „vodeća protuteroristička i sigurnosna akademija u Izraelu“.

Akademiju je još davne 2003. osnovao pukovnik Sharon Gat, a ona nudi razne „iskustvene pakete“ namijenjene turistima kao i „sigurnosna rješenja, zaštitu od velikih prijetnja, obavještajne operacije“ i ostale stvari namijenjene klijentima diljem svijeta. 

Posjetitelji se ovdje mogu prijaviti na razne tečajeve, uključujući dvosatnu „streljačku avanturu“ gdje možete naučiti pucati iz raznih pušaka, uključujući i snajper. Tu je i program „Preživljavanje i snalaženje“ u kojem dva dana provodite trenirajući u teškim uvjetima kako bi što bolje izbrusili svoje vještine. Naravno, moguće je vježbati i čuvenuizraelsku borilačku vještinu, poznatu pod nazivom Krav Maga.

Ipak, stvari ne idu cijelo vrijeme glatko, s obzirom da su palestinske zajednice smještene u blizini mjesta gdje se nalazi Caliber 3 akademiju optužile za promicanje nasilja i stvaranje profita na izraelsko – palestinskom sukobu. Na te optužbe iz akademije jednostavno odgovaraju kako nude „vrijednu uslugu u teškim vremenima“.

Godišnje akademiju pohodi 25 tisuća turista od kojih su većina Amerikanci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju