Ako ste pomislili na Eiffelov toranj, Kineski zid ili most Golden Gate, u krivu ste. Radi se o crkvi, točnije o Sagradi Familiji u Barceloni.



Impresivna rimokatolička crkva prema stranici TripAdvisor najčešće je recenzirana turistička atrakcija na svijetu, a ima više od 109 tisuća recenzija. Također, prosječna ocjena atrakcije je visokih 4,5.

Najposjećenija atrakcija u Španjolskoj godišnje privlači više od tri milijuna posjetitelja. Ipak, kad se govori o najpopularnijim atrakcijama na svijetu, većini ona neće pasti na pamet.

Što je Sagrada Familia i zašto ju putnici toliko cijene? Zbog toga što je umjetničko djelo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine, 130 godina kasnije još uvijek nije dovršena. To znači da će njena izgradnja trajati duže nego što je trajala izgradnja egipatskih piramida.

Sagradu Familiu izvorno je trebao projektirati arhitekt Francisco Del Vilar, koji je nakon kreativnih nesuglasica odustao, zbog čega je zadatak dodijeljen tada voljenom Antoniu Gaudiu, koji je ubrzo postao opsjednut projektom.

Gaudi je izgradnju ove crkve smatrao svojom svetom misijom i na njoj je radio do smrti 1926. Kako bi se crkva izgradila i sam je dao financijsku pomoć.



Suvremeni graditelji nadaju se da će crkva biti gotova do 2026., na obljetnicu Gaudijeve smrti.

Dizajn Sagrade Familie prepoznatljiv je jer je Gaudi napustio neogotički plan i zamijenio ga modernijim dizajnom. Mrzio je ravne linije i kutove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umjesto toga, svoj inovativni dizajn temeljio je na krivuljama i nesavršenosti prirode. Nacrti crkve inspirirani su šiljastim vrhovima svete planine Montserrat, koja se nalazi kraj Barcelone.

Tijekom svog života, Gaudi je završio grobnicu i krilnu fasadu, koje su proglašene Svjetskom kulturnom baštinom. Sačuvani modeli i crteži omogućili su nastavak izgradnje, koja se financira privatnim donacijama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju