Barke, zapravo više teretnjaci u Staroj luci u Rotterdamu privlače poglede turista, koji ih nerijetko koriste i kao kulisu za svoje selfije. Ono čega nisu svjesni je da hodaju po nečijim kućama, iako su znakovi života ovdje i više nego očiti: rublje koje se suši po palubi, ali i znakovi: "Zabranjen ulaz osim ako niste pozvani".

Nije čudno što ova predivna stara plovila privlače toliko turista s obzirom na to što su neka stara i po više od 100 godina, a u Nizozemskoj u to su vrijeme igrali važnu ulogu u prijevozu žitarica i ugljena. Danas su uglavnom usidreni jer si rijetko koji vlasnik može priuštiti gorivo za vožnju svog doma, a i stalno nastaju nova pravila koja moraju poštivati, osobito oni s barkama većim od 20 metara.

Mnogi od njih odabrali su barke za svoje domove jer, osim što vole vodu, vole i slobodu koju im ovakav način života omogućava. Zaborave na "stvaran" svijet oko sebe. A time pomažu i u očuvanju ostavštine svojih predaka. Osim toga kao prednosti ističu to što nemaju susjede.

Iako su u centru grada, stanari ističu kako je ovdje mirno i ugodno, a brod im daje veću privatnost nego život u stanu ili kući. Ipak, nije sve tako ružičasto, osobito zimi. Zamrzavanje vodovodnih cijevi ili propuštanje prozora znaju se dogoditi, pa život postane poprilično stresan. A i troškovi održavanja nisu tako mali. Svakih nekoliko godina brod mora van iz vode, na procjenu trupa, što košta 700 eura, a ukoliko ga se treba prebojati, troškovi se penju na 2000 do 3000.

Većina brodova je između 14 i 30 metara duga te 2,5 i 5 metara široka, a kupiti ih možete i vi. Samo su cijene malkice visoke. Od 50 tisuća eura naviše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju