Šarmantni i moderni Rotterdam poznat je po svojoj razvijenoj biciklističkoj kulturi, a svaki pedalj ceste prilagođen je biciklistima, od označenih biciklističkih staza koje su udaljene od opasnih prometnica do velike podzemne garaže za bicikle.


U razgledavanje grada – biciklom!


Kako biste u potpunosti doživjeli ovaj grad, predlažemo da se u razgledavanje uputite biciklom. Naime, grad ima odličnu infrastrukturu za bicikliste i oni uvijek imaju prednost u prometu. Postoje i tuneli koji spajaju dijelove grada rezervirani samo za pješake i bicikliste. Sigurno uživajte u vožnji dok se oko vas izmjenjuju vjetrenjače, mostovi, stari lučki hangari, kuće i zgrade zanimljive arhitekture.


Gdje potražiti bicikle?


Obične gradske, električne, hibridne, planinske, dječje ili bicikle s više sjedala možete unajmiti u brojnim agencijama za iznajmljivanje bicikala. Poznate agencije za iznajmljivanje bicikala koje se nalaze u centru Rotterdama su Zwaan Bikes Rotterdam, Park Bike Rotterdam i Zilt aan de Maas. Bicikl možete unajmiti u različitom trajanju, od jednog sata do nekoliko dana, a cijena varira ovisno o vrsti bicikla i trajanju unajmljivanja. Ako u Rotterdam dolazite tijekom turističke sezone i želite biti sigurni da će te pronaći bicikl po vašoj mjeri, uvijek je dobra ideja rezervirati bicikl unaprijed.

Rotterdam - 2 Rotterdam - 2 (Foto: Getty Images)


Različite ture za različite interese


Ako želite upoznati nove ljude i lokalnu gastronomsku ponudu, predlažemo da rezervirate grupno razgledavanje grada biciklima. Između razgledavanja znamenitosti grada vodič će vas odvesti na mjesta koja nude ukusne i neobične zalogaje te pića. Uživajte u kroketima od krumpira, popijte šalicu kave na životopisnoj četvrti Hofbogen ili probajte ukusne juhe u ulici Nieuwe Binnenweg poznatoj po brojnim restoranima i barovima. Također, brojne agencije za biciklističke ture nude specijalizirane ture kulturnih ustanova, arhitekture ili prirode koje mogu biti grupne ili individualne.


Podzemna garaža za bicikle


U Rotterdamu se nalazi najveća podzemna garaža za bicikle u zemlji. Garaža je sagrađena u sklopu kompletne rekonstrukcije glavnog željezničkog kolodvora. Ukupno može primiti oko pet tisuća bicikala, a većina parkirnih mjesta može se besplatno koristiti. Izuzetak su posebna mjesta sa zaštitarima koja se naplaćuju.


Krađe bicikala


Krađe bicikala u svim većim gradovima Nizozemske, pa tako i u Rotterdamu, uobičajene su. Svake godine otuđi se stotine tisuća bicikala, a dosta njih završi i u kanalima. Kako bi sveli rizik krađe na minimum, agencije za iznajmljivanje bicikala nude čak dva funkcionalna lokota. Pobrinite se da iznajmljen bicikl zaključate na ispravan način i ostavite na sigurnom mjestu. Čak i obična bočica vode ostavljena na biciklu može biti privlačna kradljivcima, tako da se savjetuje da vrijedne stvari ne ostavljate u biciklističkim torbama, već ih nosite sobom.


Sve u svemu, nećete pogriješiti, ako grad odlučite upoznati vozeći se na biciklu. Na raspolaganju vam je skoro 475 kilometara sigurnih biciklističkih staza na kojima možete namiriti želju za istraživanjem.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju