Šarmantni i moderni Rotterdam poznat je po svojoj razvijenoj biciklističkoj kulturi, a svaki pedalj ceste prilagođen je biciklistima, od označenih biciklističkih staza koje su udaljene od opasnih prometnica do velike podzemne garaže za bicikle.


U razgledavanje grada – biciklom!


Kako biste u potpunosti doživjeli ovaj grad, predlažemo da se u razgledavanje uputite biciklom. Naime, grad ima odličnu infrastrukturu za bicikliste i oni uvijek imaju prednost u prometu. Postoje i tuneli koji spajaju dijelove grada rezervirani samo za pješake i bicikliste. Sigurno uživajte u vožnji dok se oko vas izmjenjuju vjetrenjače, mostovi, stari lučki hangari, kuće i zgrade zanimljive arhitekture.


Gdje potražiti bicikle?


Obične gradske, električne, hibridne, planinske, dječje ili bicikle s više sjedala možete unajmiti u brojnim agencijama za iznajmljivanje bicikala. Poznate agencije za iznajmljivanje bicikala koje se nalaze u centru Rotterdama su Zwaan Bikes Rotterdam, Park Bike Rotterdam i Zilt aan de Maas. Bicikl možete unajmiti u različitom trajanju, od jednog sata do nekoliko dana, a cijena varira ovisno o vrsti bicikla i trajanju unajmljivanja. Ako u Rotterdam dolazite tijekom turističke sezone i želite biti sigurni da će te pronaći bicikl po vašoj mjeri, uvijek je dobra ideja rezervirati bicikl unaprijed.

Rotterdam - 2 Rotterdam - 2 (Foto: Getty Images)


Različite ture za različite interese


Ako želite upoznati nove ljude i lokalnu gastronomsku ponudu, predlažemo da rezervirate grupno razgledavanje grada biciklima. Između razgledavanja znamenitosti grada vodič će vas odvesti na mjesta koja nude ukusne i neobične zalogaje te pića. Uživajte u kroketima od krumpira, popijte šalicu kave na životopisnoj četvrti Hofbogen ili probajte ukusne juhe u ulici Nieuwe Binnenweg poznatoj po brojnim restoranima i barovima. Također, brojne agencije za biciklističke ture nude specijalizirane ture kulturnih ustanova, arhitekture ili prirode koje mogu biti grupne ili individualne.


Podzemna garaža za bicikle


U Rotterdamu se nalazi najveća podzemna garaža za bicikle u zemlji. Garaža je sagrađena u sklopu kompletne rekonstrukcije glavnog željezničkog kolodvora. Ukupno može primiti oko pet tisuća bicikala, a većina parkirnih mjesta može se besplatno koristiti. Izuzetak su posebna mjesta sa zaštitarima koja se naplaćuju.


Krađe bicikala


Krađe bicikala u svim većim gradovima Nizozemske, pa tako i u Rotterdamu, uobičajene su. Svake godine otuđi se stotine tisuća bicikala, a dosta njih završi i u kanalima. Kako bi sveli rizik krađe na minimum, agencije za iznajmljivanje bicikala nude čak dva funkcionalna lokota. Pobrinite se da iznajmljen bicikl zaključate na ispravan način i ostavite na sigurnom mjestu. Čak i obična bočica vode ostavljena na biciklu može biti privlačna kradljivcima, tako da se savjetuje da vrijedne stvari ne ostavljate u biciklističkim torbama, već ih nosite sobom.


Sve u svemu, nećete pogriješiti, ako grad odlučite upoznati vozeći se na biciklu. Na raspolaganju vam je skoro 475 kilometara sigurnih biciklističkih staza na kojima možete namiriti želju za istraživanjem.