Jedan od ljepših europskih gradova sigurno je Budimpešta, a osim prekrasne arhitekture i Dunava, ovaj grad krije još nešto za što ne zna čak ni većina lokalaca.

Naime, oko 30 metara ispod površine zemlje postoji sistem podruma, kao ostatak stoljetnog rudarenja na području ovog grada, a ovi podrumi bili su poplavljeni sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća.

Lokalna vlast tada je tražila grupu ronilaca da očisti ta područja, no oni su shvatili da se neke prostorije mogu iskoristiti i za nešto drugo – za rekreativno ronjenje.

Ispod grada četiri su lokacije na kojima se može roniti u napuštenom rudniku Kőbánya. No samo jedna od njih otvorena je roniocima s certifikatom za početnike, Park kút. To je jedina lokacija koja ima otvorene dijelove sa svježim zrakom, pa je malo sigurnija od ostalih. Ostale tri lokacije potpuno su pod vodom i stoga su dostupne samo iskusnim roniocima.

Park kút nalazi se 47 metara ispod površine zemlje, a ronioci mogu roniti do 17 metara dubine. Potrebno je 40-ak minuta da se istraži cijela lokacija. Temperatura vode ovdje je, ali i na drugim lokacijama, oko 12 stupnjeva.

Rudarenje ispod grada završilo je krajem 19. stoljeća, a tada su komore već počeli koristiti lokalni vinari i pivari za skladištenje svojih proizvoda. Tijekom 2. svjetskog rata dijelovi su se koristili kao skloništa, a čak su se sastavljali i motori za borbene avione.

Osim poplavljenih dijelova, dijelovi rudnika koji nisu pod vodom u posebnim se prilikama otvaraju za javnost, pa se tako organiziraju posebna natjecanja za trkače i bicikliste. U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda atrakcija ispod predivne Budimpešte u kadrovima koje je zabilježio Daniel Selmeczi.

Misteriji divljine: 10 naroda koji žive potpuno drukčije od "modernog" čovjeka Pleme Dani Pleme Dani - 4 Pleme Dani - 3 +4 Pleme Dani - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju