Chef Badija Moris Damiani, koji stoji iza čudesa koja su nam iznijeli na stol, nije imao milosti, i već od početka je krenuo oštro - tostiranim kruhom i maslinovim uljima Umaga i Savudrije:

Terra Istriana - extra djevičansko maslinovo ulje
Mate timbro istriano – intenzivnog mirisa i okusa, no ne ostavlja gorak trag
Mate trasparenza marina – intenzivnog mirisa, žućkaste boje, uz riblja jela
Kmet (istarska bjelica)

Mate ulja inače proizvodi 75-godišnji Mate Vekić iz Savudrije, a kao aperitivček nam je više puta poslužen famozni Teranino. A onda je krenulo ozbiljno. Carpaccio od lista na krokantu od crne riže posut naribanim crnim tartufom. Spoj hrskave posteljice, svježine ribe i slatkoće meda uz nadopunjujući okus crnog tartufa naribanog u količinama kad sebi ribaš čokoladu po grizu. Lijepa svježina ribe i okus crnog tartufa koji dugo ostaje u ustima, uz izražene kontraste hrskavog i te crne i bijele boje. Pijucka se malvazija Degrassi, lagano voćne arome.

Slijedi fondue od sira Grana Padano, rimski njok i pohani filet lista sa sezamom. Rimski njok napravljen je od griza i zapečen u pećnici, a filet lista je veoma mekan i topi se u ustima u kombinaciji sa sirom. Sezam je ona mrvica koja uzdiže ovo jelo na sam vrh, da bi ga trenutak poslije napali crni „fagottini“ punjeni listom na kremi od kozjeg sira. I to posuto cvjetovima nevena. Čovjek bi najrađe legao na to, ali kad moramo jesti, heheheh... Spoj kompaktnog, gotovo prhkog tijesta fagottina i nježno punjenje nalik na pate od lista. Fino, nježno, meko...

I onda Play of the day! File od lista u kapenadi s lješnjacima, pire od buče, krema od oštriga, marinirani ljubičasti luk, krema od kozjeg sira sa mariniranim inćunima i crveni luk pečen u soli! Dakle, rapsodija boja i okusa na tanjuru: kiselo (marinirani ljubičasti luk), slatko (buča), slankasto (oštrige), kremasto, na mahove slano (kozji sir s inćunima)... Dakle, ovo jelo zasluži da se po njemu napravi film, ili barem domaća serija. Zakon!

Nije bilo odveć mjesta, ali tada su došle na red i umaške fritule na kremi od vanilije, posute rastopljenom čokoladom i listićima mente. I punjene groždicama, pinjolima i lješnjacima. Dobro ljudi, dokle, rekosmo, i otpismo zadnju čašu malvazije. Divna konobarica nam je konačno prestala dotakati jer smo bili pretihi. Vlasnik Nado Badurina, znan kao «Badi» vodio kroz svako jelo, a i u kuhinju. Gospodin starog kova, vrlo uljudan, pristojan u izražavanju i ophođenju prema gostima, no vrijeme ga nije pregazilo. Dapače, pričao nam je kako treba biti prisutan na društvenim mrežama, šerati objave, promovirati se, pratiti trendove. Čista i reprezentativna kuhinja, ugodan ambijent u kojem prevladava kamen i topla nijansa tamno crvene boje. Dakle, za pamćenje i svaku preporuku. Istra it is!

Uskoro završavaju Dani švoja, ali u prosincu se svakako vidimo na danima jadranskih lignji. A ako volite, možete pred Božić navratiti u restoran Badi isprobati delicije od bakalara. Još malo...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju