Prošlotjedni, 4. po redu Zagreb Guitar Festival koji se održao od 3. do 8. travnja u zagrebačkim koncertnim dvoranama, ugostio je poznate, svjetske gitariste iz glazbene industrije i okupio rekordan broj posjetitelja. Ovogodišnji festival okupio je 4000 posjetitelja i time potvrdio svoj status kao popularni glazbeni događaj koji prate svi ljubitelji dobre glazbe.

Zagreb Guitar Festival - 1 Zagreb Guitar Festival - 1 (Foto: Zagreb Guitar Festival)

Prvu večer Kristalnu dvoranu hotela Westin popunio je slavni svjetski flamenco gitarist Gerardo Nunez koji je oduševio posjetitelje vatrenim, španjolskim ritmovima u kombinaciji s jazzom, a večer kasnije uslijedio je nastup atraktivnog gitarističkog ansambla Laurum koji je izvodio autorske kompozicije. Posebnu pažnju i veliki odaziv posjetitelja izazvao je Stanley Jordan, legendarni američki glazbenik koji je svojom muzikalnošću potvrdio status najpoznatijeg jazz gitarista na svijetu. Francuska zvijezda klasične gitare Judicael Perroy tijekom festivala je privukao brojne ljubitelje klasične glazbe održanim koncertom u Muzeju Mimara.

Zagreb Guitar Festival Zagreb Guitar Festival (Foto: Zagreb Guitar Festival)


„Iznimno smo sretni što kroz ovaj festival pružamo mladim, hrvatskim umjetnicima priliku i mogućnost učenja od najboljih glazbenika u vlastitoj sredini. Ova manifestacija predstavlja mjesto susreta gitarističke glazbe svih uzrasta iz cijelog svijeta te kroz razne dnevne i noćne aktivnosti pružamo svim posjetiteljima inspirativne gitarističke koncerte u različitim žanrovima. Vjerujemo da ćemo u budućnosti uspješno približavati kulturu gitarističke glazbe mlađim generacijama i time doprinijeti razvoju talentiranih gitarista“, izjavila je Ružica Gelo Ciglenečki, organizatorica Zagreb Guitar Festivala.

Zagreb Guitar Festival - 3 Zagreb Guitar Festival - 3 (Foto: Zagreb Guitar Festival)


Tijekom šestodnevnog događaja uz koncerte domaćih i međunarodnih zvijezda klasične gitare, održane su i majstorske radionice, a paralelno je u Teatru &TD održano međunarodno natjecanje koje okuplja mlade glazbenike iz cijelog svijeta, i to u šest kategorija po određenoj dobi sudionika.


Zagreb Guitar Festival nagradio je najtalentiranijeg gitarista na prvom europskom natjecanju gitarista Eurostrings, održanog u Studentskom centru, novčanom nagradom i aranžmanom za koncerte u SAD-u i Kini.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju