Zaljubljenici u dobro jelo i kapljicu, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, uz pomoć gastrostručnjaka Domagoja Jakopovića Ribafisha, predstavili su u zagrebačkom Aperitivo baru zanimljiv koncept „Vino uz žlicu“. Podravkini promotori kulinarstva Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić uz fine kapljice hrvatskih vinara pokazali su kako bi se vinska čaša trebala češće naći na stolu uz duboki tanjur.

Tako primjerice zagorska juha od svinjetine, gljiva i krumpira pristaje uz lepršavu i svježu kapljicu. U Aperitivu su je poslužili uz Škrlet Ilovčak iz berbe 2017. Uz štrukle u juhi gastonomski stručnjaci preporučili su ružičasto vino nježnog tijela i osvježavajućih kiselina (Pinkert Rose 2017.)

Gulaš od divljači traži konkretnija, raskošna vina koja ga mogu pratiti. Šest godina odležan Poletti Cabernet sauvignon pokazao se odličnim odabirom.

Vino i sarma u Hrvatskoj se ne viđaju često za istim stolom, no u Aperitivu su je sljubili s mekanom, i toplom kupažom koja sjajno spaja voćnost i herbalnost. Kao naručen bio je Feravinov Miraz Cuvée 2015. (frankovka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc).

Voćna vina Raak od tri vrste crnog ribiza i dvije sorte višnje preporuka su uz „žličicu“ za čokoladni desert.

Vino uz žlicu - 4 Vino uz žlicu - 4 (Foto: Goran Šerbula)

Kod srdačnog domaćina Pepa Zorića nazdravljalo se i pjenušcima Grasecco i Francesca (Feravino) te Trdenićevim Pinotom bijelim 2017., kao i Boombar likerima što mirišu na suhe šljive, med i lješnjak.

Kuhari su nesebično podijelili recept za krepku zimsku juhicu, a kako bi doživljaj bio potpun – poslužite je uz čašu vina.

Recept za zagorsku kiselu juhu

700 g krumpira
1 žlica masti
50 g suhe slanine
50 g suhe svinjske lopatice ili vratine
100 g luka
500 g svježih vrganja ili 50 g suhih
0,03 dl vinskog octa
1 žličica češnjaka u granulama
2 dl kiselog vrhnja
30 g oštrog brašna
sol
1 žlica začinske mješavine sa sušenim povrćem
½ žličice mažurana
2 lista lovora
½ žlica slatke paprike
1 žličica usitnjenog lista peršina
crni mljeveni papar

Priprema:

1. Sušene vrganje namočite u vrućoj vodi i pustite da odstoje oko 30 minuta.

2. Na masti pržite sitno nasjeckani luk dodajte slaninu i suho meso pa sve zajedno pirjajte.

3. Vrganje ocijedite, narežite te dodajte u lonac i pirjajte još oko 5 minuta. Na to dodajte krumpir narezan na kockice, crvenu papriku, lovorov list, mažuran, češnjak, začinsku mješavinu sa sušenim povrćem te podlijte s vodom i kuhajte.

4. Kada krumpir bude kuhan, napravite umak od vrhnja. U kiselo vrhnje umiješajte brašno, ako je pregusto, dodajte malo vode te ulijte u juhu, miješajte i kuhajte još oko 5 minuta. Po potrebi posolite, popaprite i na kraju dodajte vinski ocat i peršin.

SAVJET: Ako pripremate sa svježim vrganjima, narežite ih na listiće te pirjajte na luku zajedno sa suhim mesom i slaninom.

Genijalni Norvežani! Putovanje "divovskim slamkama" ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje Norveški tuneli Norveški tuneli Norveški tuneli +2 Norveški tuneli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju