Kremasta, svečana i fina, ova je torta od milerama i šumskog, bobičastog voća baš idealna torta za svaki stol. Podloga je od prhkog tijesta, a u nadjevu se osim milerama krije i fina aroma vanilije te citrusne note ribane limunove korice, dok je završni sloj bogat kiselkastim bobičastim voćem. Odličan kontrast, zar ne?

Otkrit ćemo vam i tajnu savršene kriške: znate li kako ćete najlakše izrezati cheesecake ili ovakvu kremastu tortu od milerama? Jednostavno je, kliknite!

Kad već imate mileram pri ruci, napravite i brzinski desert u čašama jer mileram je jedan od sastojaka koji se kriju u receptu za tiramisu cheesecake koji se ne peče.

Sastojci:

Za prhko tijesto:
250 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
100 g maslaca
mali prstohvat soli

Nadjev:
800 g milerama
500 ml mlijeka
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
malo ribane korice limuna

Završni sloj:
500 g svježeg ili zamrznutog bobičastog voća (mješavina šumskog voća)
100 g šećera u prahu
1 vrećica crvenog preljeva za tortu

po želji tučeno slatko vrhnje za dekoraciju

Priprema:

1. Najprije umijesite prhko tijesto: u dublju posudu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte šećer i vanilin šećer, potom dodajte na kockice narezani maslac pa prstima utrljajte maslac u brašno da dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte jaje pa umijesite tijesto, a zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje.

2. Tijesto pažljivo prebacite u maslacem namašćeni i pobrašnjeni kalup za torte (promjera 24-26 cm), pazite da dobro tijestom obložite i dno, i stranice kalupa, pa odstranite višak tijesta. Ako tijesto pukne na nekim mjestima, dopunite odrezanim dijelovima i utapkajte prstima.

3. U posudici izmiješajte prah za puding i šećer, dodajte malo mlijeka pa dobro razradite pjenjačom. U veći lonac stavite kuhati ostatak mlijeka i kad mlijeko zakuha, umiješajte puding te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne. U vrući puding umiješajte ribanu limunovu koricu pa dodajte mileram i sve dobro izmiješajte.

4. Pripremljeni nadjev izlijte na pripremljeno prhko tijesto, po površini lagano rasporedite zamrznuto bobičasto voće koje ste izmiješali sa šećerom u prahu pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite oko 60-70 minuta.

5. Tortu izvadite iz pećnice i pustite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi pa je potom prelijte crvenim preljevom koji ste pripremili po uputama na pakiranju.

6. Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi i stisne (najbolje preko noći) pa je prije posluživanja pažljivo izvadite iz kalupa. Po želji je ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i poslužite narezanu na deblje kriške.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju