Prije nekoliko godina nije bilo Adventa u Hrvatskoj bez slasnih germknedli. Te srednjoeuropske knedle od kuhanog tijesta prelivene raskošnim umakom više nisu tako raširene kao nekoć. 

Umjesto germknedli sve popularnije su, barem kada je slučaj s adventima u kontinentalnoj Hrvatskoj - tačkrle

Te torbice od tijesta s pekmezom, makom i orasima ili vrhnjem slavonski su specijalitet dostojan svake prilike.

Ako ih ne uspijete probati na Adventu, možete ih napraviti i kod kuće po receptu Muzeja u loncu, koji donosimo u nastavku teksta.

Sastojci za tačkrle:

  • 1 kg mekog brašna
  • 0,5 l mlake vode
  • 60 dag tvrdog pekmeza od šljiva
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 25 dag maka
  • 20 dag šećera
  • posoljena voda za kuhanje

Priprema tačkrla:

  1. Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara.
  2. Za to vrijeme zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati.
  3. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo odmara (odstoji).
  4. Razviti vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima posuti hrpicama pekmeza.
  5. Tijesto s pekmezom prekriti drugom polovicom tijesta i prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice pekmeza.
  6. Oblikovati tačke kotačićem za rezanje tijesta.
  7. Kuhati u vodi dok ne omekšaju.
  8. U jednoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.
  9. Vruće tačke uvaljati u orahe i u mak. Umjesto oraha i maka, tačke možete poslužiti uvaljane u krušne mrvice popržene na tavi.

Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.

Obrnuta marinada: Trik profića za savršeno meso s roštilja Roštilj Roštilj Roštilj +4 Roštilj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju