Prije nekoliko godina nije bilo Adventa u Hrvatskoj bez slasnih germknedli. Te srednjoeuropske knedle od kuhanog tijesta prelivene raskošnim umakom više nisu tako raširene kao nekoć.
Umjesto germknedli sve popularnije su, barem kada je slučaj s adventima u kontinentalnoj Hrvatskoj - tačkrle.
Te torbice od tijesta s pekmezom, makom i orasima ili vrhnjem slavonski su specijalitet dostojan svake prilike.
Ako ih ne uspijete probati na Adventu, možete ih napraviti i kod kuće po receptu Muzeja u loncu, koji donosimo u nastavku teksta.
Sastojci za tačkrle:
- 1 kg mekog brašna
- 0,5 l mlake vode
- 60 dag tvrdog pekmeza od šljiva
- 25 dag mljevenih oraha
- 25 dag maka
- 20 dag šećera
- posoljena voda za kuhanje
Priprema tačkrla:
- Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara.
- Za to vrijeme zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati.
- Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo odmara (odstoji).
- Razviti vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima posuti hrpicama pekmeza.
- Tijesto s pekmezom prekriti drugom polovicom tijesta i prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice pekmeza.
- Oblikovati tačke kotačićem za rezanje tijesta.
- Kuhati u vodi dok ne omekšaju.
- U jednoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.
- Vruće tačke uvaljati u orahe i u mak. Umjesto oraha i maka, tačke možete poslužiti uvaljane u krušne mrvice popržene na tavi.
Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.
Obrnuta marinada: Trik profića za savršeno meso s roštilja +4