Salata od hobotnice idealno je hladno predjelo u bilo koje doba godine, a uz nju vam treba samo dobro ohlađena čaša bijelog vina i komad-dva tostiranog kruha. I ne, nema krumpira!
Možete je i ispeći u pećnici ili, još bolje, ispod peke, pri samom kraju pečenja ne zaboravite je premazati medom i bit će to zalogaj kakav još niste probali!
Sastojci za salatu:
1 kg hobotnice
1 mali ljubičasti luk
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
5-6 kom papra u zrnu
2 režnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
1 limun
nekoliko grančica svježeg peršina
sol, papar
Prema želji:
1 žlica kapara
1 žlica crnih maslina
Priprema:
1. Očišćenu hobotnicu stavite u veliki lonac, prelijte vodom pa dodajte papar u zrnu, lovorov list, češnjak i ružmarin. Kuhajte dok hobotnica ne omekša, najmanje 60 minuta. (*ako imate svježu hobotnicu, očistite je, operite, zamrznite je na 24 sata pa je odmrznite i tek onda kuhajte).
2. Ljubičasti luk narežite nasitno, a peršin usitnite nožem.
3. U manjoj zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, limunov sok, prstohvat soli i malo papra.
4. Kad je hobotnica kuhana, isperite je pod vodom i ohladite pa je narežite na manje komade.
5. Narezanu hobotnicu stavite u zdjelu, pospite nasjeckanim peršinom i lukom pa prelijte preljevom od maslinova ulja i limuna. Pažljivo izmiješajte pa dobro ohladite.
6. Prije posluživanja po potrebi dodatno začinite solju, paprom i maslinovim uljem te poželji ubacite koju crnu maslinu i kapare.