Iako su joj korijeni bugarski, ta se salata dobro udomaćila i kod nas i u našem susjedstvu, i gotovo da nema restorana s tradicionalnom hranom u kojem se osvježavajuća šopska salata ne nalazi na jelovniku.
Isto je i u našim kuhinjama, čim zamirišu prve rajčice i opali ljetna žega, posežemo za dobrom starom, po mogućnosti dobro ohlađenom šopskom salatom, koja se baš ljeti pretvara u puno više od salate, uz koju krišku kruha postaje pravi zasitni ljetni obrok.
Salate su idealno rješenje za brzinske obroke. Kada vam se ništa ne da kuhati, tri brze i lagane salate koje će biti hit ovog ljeta upravo su šarene salate s puno finog sira.
Ako ste ipak od onih kojima čak ni usred ljeta nema obroka bez barem malo mesa, možda je vaša nova najdraža salata caprese s mariniranom piletinom i avokadom.
Sastojci za šopsku salatu:
- 200 g bijelog slanog sira (grabancijaš, bjelovarski slani ili feta)
- 3 paprike babure
- 3 rajčice
- 3 svježa krastavca
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 2-3 grančice svježeg peršina
- 2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa
Priprema šopske salate:
- Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.
- Rajčice i krastavce također nasjeckajte na kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
- Nasjeckano povrće prebacite u dublju zdjelu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga octom i uljem i dobro izmiješajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitni dio ribeža nariban slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom.
- Prije posluživanja sve lagano promiješajte. Budući da je ta vrsta sira dovoljno slana, salatu nije potrebno dodatno soliti.