Svaka nacija na svom jelovniku ima kruh u nekom obliku, neke su i poznate po specijalnim vrstama namirnice bez koje teško prolazi bilo koji obrok, no u Kataloniji ljubav prema kruhu ide tako daleko da za ljubitelje kruha imaju i posebnu riječ; panarra, a ovoj ljubavi posvećena je i jedna pjesma "Pa Amb Oli" odnosno Kruh i ulje.
 

Jedna od najpopularnijih vrsta kruha je coca, koja izgledom podsjeća na lepinju. Naravno, postoji i u slatkoj i slanoj verziji.

Coca de recapte slana je verzija koja se radi s prženim patliđanom, lukom, papričicama, paradajzom, kobasicama i slanim bakalarom. No, zapravo, možete ih napraviti s bilo čime što nađete u frižideru, a možete ih jesti za svaki obrok; doručak, ručak ili večeru u bilo koje doba godine.

Coca, katalonski kruh - 2 Coca, katalonski kruh - 2 (Foto: Getty Images)

Slatka verzija, coca de forner, slatki je gruh glaziran likerom od anisa, a jede se uglavnom za doručak ili kao međuobrok. Pa ako ste spremni isprobati nešto novo uz svoju jutarnju kavu, pogledajte recept za coca de forner.
 

Sastojci za 1 veliku cocu (za 10-ak ljudi)

230 grama brašna
180 grama brašna za kruh
3,3 dcl vode
40 grama startera za kiselo tijesto
9 grama soli
1 dcl maslinovog ulja
0,5 grama suhog kvasca
Liker od anisa
Šećer

Razne vrste coce Razne vrste coce (Foto: Getty Images)

Priprema:

1. Pomiješajte obje vrste brašna i vodu u velikoj zdjeli. Prekrijte ju krpom i pustite da odstoji oko pola sata.

2. Pomiješajte vodu, starter za kiselo tijesto, sol i kvasac u posebnoj zdjeli i dodajte brašnu. Dobro promiješajte.

3. Mijesite tijesto tako da razvlačite njegove dijelove prema gore i preklapate ih prema sredini. Ponavljate 20-ak minuta i stavite na stranu te pokrijte na 2 do 3 sata.

4. Potom nastavite miješati tijesto dodatnih 10 do 15 minuta. Prebacite u posudu i prelijte maslinovim uljem tijesto. Pokrijte i stavite da se hladi 2 do 3 sata u frižideru.

5. Izvadite tijesto iz frižidera, stavite na pobrašnjenu površinu i još nekoliko puta preklopite. Vratite u frižider na 12 sati.

6. Kada se tijesto diglo, izvadite ga iz posude i stavite na blago pobrašnjenu površinu. Izrežite na željenu veličinu i formirajte pravokutnike.

7. Preselite kruh na papir za pečenje i razvucite ih dok nisu oko centimetar debeli. Utisnite ih dijagonalno dlanom kako bi se stvorili mjehurići zraka, prelijte tijesto maslinovim uljem te poprskajte šećerom i sa šećerom nemojte štedjeti.

8. Pecite 15-ak minuta na 220 stupnjeva dok ne dobiju zlatno smeđu boju. A dvaput tijekom pečenja otvorite vrata pećnice. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, prelijte likerom od anisa i ostavite da se hlade 5 do 10 minuta. Dobar tek!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju