Ove bruskete gotove su u svega 10 minuta, a idealne su za lagani ručak ili večeru.
Bruskete sa sardinama, avokadom, ljubičastim lukom i crnim maslinama
Iako se ove dvije namirnice nikada ne biste sjetili spojiti, sardine i avokado savršen su spoj. Na šnitice baguetta debljine prsta poslažite narezani avokado, na svaku po dvije Eva sardine u biljnom ulju, na njih tanko narezani ljubičasti luk te crne masline. Ukrasite salatom poput rikole i uživajte u slasnom zalogaju.
Bruskete sa sardinama, mladim lukom i cherry rajčicama (Foto: Tibor Marochini)
Bruskete s mladim lukom i cherry rajčicama
Mediteranski klasik cherry rajčice i plava sitna riba užina je koja će se svidjeti svima koji drže do zdrave prehrane. Na šnitice baguetta poslažite mladi luk narezan na kolutiće, zatim po jednu Eva sardinu u biljnom ulju na koju položite tanko narezane cherry rajčice. Bruskete ukrasite svježim bosiljkom ili rikolom.
2. Namaz od sardina
Ovaj zdravi lagani namaz od sardina gotov je u nekoliko sekundi, a toliko će trebati i da nestane iz zdjelice.
Sastojci:
1 konzerva Eva sardine u biljnom ulju
sok polovice limuna
2 manja mlada luka
1 žlica kapara
2 žlice grčkog jogurta (količina jogurta utjecat će na konzistenciju namaza, više jogurta = rjeđi namaz)
5 cherry rajčica
sol i papar
Namaz od sardina, grčkog jogurta i kapara (Foto: Tibor Marochini)
Sve sastojke stavite u blender i namaz je gotov u trenu. Poslužite ga uz krekere ili kruh te ukrasite tankim šniticama cherry rajčica.
3. Tjestenina alla putanesca
Iako se u ovom slavnom napuljskom receptu koriste slani inćuni, mi smo ga isprobali s ovom povoljnijom sitnom ribom i oduševili se. Vrijeme za pripremu umaka jednako je onom koje je potrebno da se skuha tjestenina. Dakle, za desetak minuta ovo jelo može biti na stolu.
Kako biste skratili vrijeme pripreme, vodu zagrijte u kuhalu za vodu, stavite u lonac na upaljeni štednjak i u lonac odmah ubacite špagete ili omiljenu tjesteninu.
Tjestenina alla putanesca (Foto: Tibor Marochini)
Sastojci za pripremu umaka (za 2 osobe):
žličica maslinova ulja
1 konzerva Eva sardina u biljnom ulju
1 režanj češnjaka, sitno narezan
6 crnih maslina bez koštice narezanih na kolutiće
1 žlica kapara
1 konzerva pasate od cherry rajčica
1 manja grančica svježeg ružmarina
Papar i sol po želji (budite oprezni sa solju zbog slanih kapara i sardina)
Priprema:
1. Stavite prvih pet namirnica u duboku tavu i kratko prodinstajte da se svi okusi prožmu.
2. Zatim dodajte cherry rajčice u konzervi i pustite neka umak lagano proključa. Smanjite vatru i dodajte svježu grančicu ružmarina iskidanu na komadiće, papar i sol.
3. Pustite neka se kuha još minutu-dvije pa u umak dodajte ocijeđenu al dente tjesteninu.
Tjestenina alla putanesca (Foto: Tibor Marochini)
4. Maknite s vatre, tjesteninu dobro sjedinite s umakom i poslužite posipanu parmezanom ili bez njega. U slast!
Za još kulinarskih ideja s ovom ''kraljicom mora'', inspirirajte se ovim receptima za neobične doručke sa sardinom.