Pakrac je mali simpatičan grad, jedan od pet gradova u Požeško-slavonskoj županiji. Zanimljive priče i činjenice proizlaze iz njegove povijesti koju su obilježili kovanje novca, grofovi Jankovići i barun Trenk, pa posjetitelj može svašta zanimljivog saznati.

Mjesto za bijeg
Iako cijeli grad zrači mirnom i opuštenom atmosferom, što uvelike ovisi i o karakteru stanovnika, svi vole pobjeći na brdo Omanovac koji se nalazi samo 6 km udaljen od centra grada. A prespavaju li kojim slučajem tamo, pričat će danima o tome kako su se dobro odmorili. Kako i ne bi, kada je riječ o prekrasnoj prirodi na jednom od najljepših predjela Psunja, ispunjenom svježim zrakom, mirom i tišinom.


Idealno za cjelodnevni izlet

Na Omanovcu se nalazi Planinarski dom Omanovac i izletničko-rekreativni centar na 655 m n/v koji nudi sve za kvalitetan odmor. Zapravo, tamo možete sve na jednom mjestu, a sadržaja ima toliko da ne znate što bi prvo radili. Planinarili, biciklirali, igrali nogomet, košarku, odbojku ili badminton? Ili možda roštiljali? U zelenilu Omanovca mogu uživati i najmlađi na velikom igralištu za djecu, a posjetitelji uvijek s Omanovca odlaze siti i napiti. Planinarskim stazama od Pakraca do Omanovca vrha trebat će vam oko 2 i pol sata.

 

Kovač čarda Hrana i piće 5 mjesta na kojima se dobro jede u Slavoniji i Baranji

Slavonski specijaliteti za energiju
Planinarski dom otvoren je svakog vikenda i praznicima. Prije, tijekom ili nakon možete se okrijepiti u restoranu, a mjesto je odlično za probu slavonskih specijaliteta. Lokalno stanovništvo često tamo dolazi zbog prefinog šarana na rašljama ili pastrvu, a tko zna ako ne oni. Sva tradicijska jela pripremljena su od domaćih, ekološki uzgojenih namirnica.

Spavanje u prirodi, miru i tišini

Mnogi kažu da je dovoljno provesti jednu noć na Omanovcu, tj. dočekati jutro u prirodi, zelenilu, miru i tišini da bi se u potpunosti zaljubili u Omanovac i uvijek iznova vraćali. Osim u nekoj od dvokrevetnih ili četverokrevetnih soba, na Omanovac možete ponijeti i svoj šator i tamo provesti noć. Sve informacije potražite na njihovoj službenoj web stranici. Iz Zagreba vam do Pakraca treba sat i pol, pa nakon ture po gradu i kave, zaputite se na opuštanje na Zelenom vrhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju