Park prirode Kopački rit nalazi se u Baranji, između Drave i Dunava, petnaestak minuta vožnje od Osijeka (3 sata od Zagreba), na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Hrvatske omeđen dvjema državnim granicama.

Ovo veliko nizinsko područje oblikovale su rijeke, ali i poplavne vode koje su stvorile jedinstvenu europsku močvaru. Bezbroj rukavaca, koji se ovdje nazivaju "dunavcima", dugačke bare i povišene "grede" koje se prostiru stotinama metara u daljinu stvaraju poseban valovit pejzaž, koji izgleda kao da se, osim rijeke, u njega izlilo i samo nebo.

Jedinstveni fenomen

Zbog tih bara i greda Dunav ovdje, u svom srednjem toku, zapravo oblikuje jedinstvenu "unutrašnju" deltu, fenomen koji ne srećemo ni na jednoj drugoj europskoj rijeci i upravo bi to Kopačkome ritu moglo donijeti mjesto na popisu Svjetske prirodne baštine.

Godine 1967. područje je postalo Upravljani prirodni rezervat, pa 1997. Park prirode, a i na više je svjetskih popisa kao područje od međunarodnog značenja i zbog velike bioraznolikosti i zbog toga što je važno stanište ptica močvarica.

Carsko lovište

Darovnicom hrvatsko-ugarskoga kralja Leopolda I. iz 1699. godine vlastelinstvo Belje koje je obuhvaćalo i Kopački rit pripalo je princu i vojskovođi Eugenu Savojskom. U 19. su stoljeću članovi Teschenske loze obitelji Habsburg izgradili kompleks dvorca Tikveš, lijep romantičarski arhitektonski sklop ladanjske arhitekture kojii čine stari i novi dvorac te pomoćne građevine.
 
Na ovome je području princ Albrecht Habsburg 1941. godine osnovao i Biološku stanicu "Albertina". Prije Drugog svjetskog rata Kopački je rit bio lovište svjetskoga glasa, ali samo za Dvor i goste Dvora, a nakon rata njihov je običaj preuzeo Josip Broz Tito koji je ovdje često i rado boravio.

Što raditi u Kopačkom ritu

Danas obnovljeni kompleks dvoraca Tikveš moderni je prezentacijsko-edukacijski centar s jedinstveno oblikovanim postavom i odlična prva stanica pri posjetu Parka. Uz brojne programe uz koje možete mnogo naučiti, Kopački rit morate doživjeti i svim osjetilima.

Upoznajte njegove ptice na vođenim turama koje su prilagođene sezoni, pozdravite orle štekavce i sive čaplje, ujesen postanite lovci na jelene – ali samo na njihovu riku ili ponesite štap za pecanje (možete kupiti dozvolu u Parku) i uživajte u tišini.

Ono što nikako ne smijete propustiti je vožnja brodom ili čamcem kroz čarobne poplavne doline Dunava koja će vam pokazati Kopački rit iz prave - vodene perspektive. U šetnju se možete uputiti uređenom poučno-edukativnom stazom Bijeli lopoč, koja će vam u tek nešto više od jednog kilometra otkriti nevjerojatne stvari o ovom prirodnom biseru.

U Park prirode možete doći i sa svojim četveronožnim ljubimcima (moraju, naravno biti na uzici), ali i s s onima na dva - kotača. Kroz Kopački rit naime prolaze biciklističke staze Baranja Greenways (kojom možete i pješačiti i jahati) i međunarodna biciklistička staza Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail).

Nakon dana u Parku obavezno posjetite obližnje vinske destinacije, neki od restorana s baranjskim specijalitetima i staro ribarsko selo Kopačevo iz kojega dolazi nadaleko poznata kopačevska mljevena paprika i u kojem se znaju sve tajne najboljeg fiša.

  Topla kućica uz nestvarno lijepu rijeku Gacku: Mali raj na osami između Sjevernog Velebita i Plitvica stvoren za bijeg od gužve i galame House Arupium Otočac - 1 House Arupium Otočac - 19 House Arupium Otočac - 18 +16 House Arupium Otočac - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju