Iako se prostire na svega pola kilometra kvadratna, Vatikan je jedna od najzanimljivijih država na svijetu, a definitivno bismo je mogli proglasiti "najreligioznijoj" na svijetu. Brojne građevine i predivno ukrašeni interijeri samo su neki od razloga zbog kojih se ova država nalazi na meti svih onih koji posjećuju Rim. Kada tome pridodamo i činjenicu kako je upravo ovdje sjedište Svete Stolice, onda je bolje da preformuliramo prošlu rečenicu i ustvrdimo kako se većini vjernika koji posjete Vatikan na meti nađe i predivni Rim.

Možda biste pomislili kako je atmosfera u Vatikanu malo uštogljena, ali najmanja država svijeta zapravo jedno "cool" mjesto.

Volite li umjetnost i povijest, ovo je neizostavno mjesto za vas, a upravo je to dostupno na svakom koraku i iz svake perspektive. Sljede samo neke od stvari koje biste obavezno trebali doživjeti u Vatikanu. Krenimo...

Vatikanski muzeji

Posjećujete li Vatikan, svakako krenite razgledavati od Vatikanskih muzeja. Vatikanski muzeji se nalaze u Vatikanskoj palači koji s 1400 soba tvore izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog količine i vrijednosti remek-djela koje su razni pape i crkvenjaci skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smješteni.

Ono što još očarava je i veličina muzeja. Jedna od najinteresantnijih prostorija je "Galerija mapa" gdje su izloženi stari primjerci karti, a predlažemo vam i zaustavljanje u Muzeju Chiaramonti unutar kojeg možete razgledati preko 800 primjeraka antičkih remek-djela.

Osim umjetničkih, arheoloških i etnoantropoloških djela poput egipatskih mumija, etruščanske bronce, Vatikanski muzeji sadrže i neke od umjetnički najznačajnijih prostorija poput onih u kojima je freske slikao Rafael, te Sikstinske kapele koju je oslikao Michelangelo. Vatikanski muzeji nezaobilazni su ljubiteljima umjetnosti i povijesti.

Zbirke Vatikanskih muzeja sastoje se od preko 70 tisuća slika i skulptura, istaknutih u više od 54 galerije. Naći ćete klasične skulpture, tapiserije i slike renesansnih velikana kao što su spomenuti Rafael i Michelangelo pa Caravaggio, Bernini, da Vinci....

Ovdje je i kolekcija moderne religiozne umjetnosti s djelima umjetnika kao što su Carlo Carrà, Van Gogh, Gauguin, Salvador Dalí i Pablo Picasso.

Cijena ulaznice u Vatikanski muzej iznosi 17 eura za odraslu osobu, a muzej možete razgledati svakog dana. Za točna radna vremena kliknite na link.

Sikstinska kapela

Naravno, ako ste u posjetu Vatikanu, svakako vam preporučujemo da obiđete i jednu od najljepših kapela na svijetu - Sikstinsku kapelu. Izgradio ju je arhitekt Giovani de' Dolci između 1475. i 1483. godine po nalogu Siksta IV. koji je zahtijevao da to zdanje bude svedeno na najbitniji arhitektonski oblik, zatvoreno i gotovo nepristupačno izvana, takoreći utvrđeno. Upravo i takav dojam sama kapela ostavlja.

Naime, postoje svega nekoliko manjih vrata koja vode do kapele, jer ipak je ovo mjesto koje svako malo postaje najsigurnija prostorija na svijetu za vrijeme Konklava. Posebnu pozornost obratite na strop gdje ćete vidjeti predivni rad poznatog talijanskog umjetnika Michelangela.

Bazilika svetog Petra

Ovdje ćete se zadržati vjerojatno najduže. Ova bazilika jednostavno je predivna. Sama crkva je izgrađena u stilu klasične renesanse, a prema povijesnim izvorima, izgrađena je na mjestu gdje se nalazi grob sv. Petra, jednog od apostola za kojeg se vjeruje da je bio i prvi biskup. Obratite pozornost na detalje pri izradi svake sitnice. Od stropa, poda, ornamenata koji niču doslovno sa svih strana. Od atrakcija svakako razgledajte Oltar sv. Petra i poznatu Michelangelovu skulpturu imena Pieta koja je ujedno i njegovo prvo potpisano djelo. Ispod u katakombama i unutar same bazilike se nalazi preko stotinu grobova, a među njima su i grobovi mnogih papa te poznatih osoba iz povijesti.

Najstarija vojska na svijetu

Zanimljiva je i činjenica kako Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu – Švicarsku gardu koju je osnovao papa Julije II., još davne 1506. godine. Iako ima tek 110 pripadnika, oni su i više nego sposobni brinuti se za zaštitu Svetog Oca, te čuvanje njegovih rezidencija. Naravno, ima i onih koji služe u javnosti i tu su u protokolarne svrhe.

Bankomati na latinskom

Iako je do 2002. godine službena valuta u državi bila vatikanska lira, ona je zamijenjena eurom. Ono što je zanimljivo je to da svi bankomati unutar Vatikana imaju sučelje i na latinskom jeziku, tako se nemojte iznenaditi.

Trg svetog Petra

Ovo je najveći trg u Vatikanu. Smješten ispred same bazilike svetog Petra, a izgrađen je u 17. stoljeću. S njega se pruža predivan pogled na Baziliku, ali i na Sikstinsku kapelu iznad koje viri bijeli dimnjak, poznat po tome što se iz njega šalju prvi signali o odabiru novog pape.

Više o tome što možete doživjeti u Vatikanu i Vatikanskom muzeju možete pronaći službenim stranicama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju