Putovanje avionom samo s ručnom prtljagom itekako može srezati troškove leta. No pritom je važno imati na umu da aviokompanije mogu imati različita pravila o tome koje je predmete dopušteno unijeti u putničku kabinu. Aerodromski službenici naveli su neke od čestih predmeta koje su morali oduzeti putnicima.

Med i pekmez

Sendvič ili grickalice smiju se unijeti u ručnoj prtljazi, ali ne i džem, med, kečap, majoneza te razni namazi koji se tretiraju kao tekućine - i na njih se odnosi pravilo o količini od najviše 100 ml. Zabranjena je i smrznuta hrana koja bi se tijekom putovanja mogla odmrznuti i ispustiti tekućinu. Hrana za bebe dopuštena je samo ako imate bebu s kojom putujete, kako biste je mogli nahraniti tijekom leta.

Štapovi za hodanje

Odlučite li ponijeti sa sobom kakav sportski rekvizit, korisno ga je prijaviti prije leta. Razlog tome je što se većina takvih predmeta ne smije naći u ručnoj prtljazi. Štapovi za planinarenje, oprema za kampiranje i oprema za ronjenje ili pecanje neki su od primjera stvari koje bi vam službenici mogli zabraniti.

Otvarači za vino

Otvarači za vino većinom nisu dopušteni jer se ubrajaju u potencijalno opasne predmete, baš kao i sklopivi noževi i nožići. 

Prazni mobiteli

Prije putovanja napunite uređaje koje planirate spremiti u ručnu prtljagu jer biste na nekim aerodromima (osobito u SAD-u) mogli ostati bez njih – ili propustiti let. Jedno od pravila je da se svaki uređaj u ručnoj prtljazi na zahtjev treba moći uključiti. Osim toga, pripazite i na preporučene dimenzije mobitela, tableta i laptopa.

Boja za kosu

Na listi predmeta s kojima nije dopušteno ući u avion još su i boje za kosu jer sadrže vodikov peroksid, potencijalno opasnu kemikaliju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju