Galerija Pogled na Zagreb s Medvednice Lošinj Providenca Lošinj Providenca Zavratnica Planinarski dom Omanovac +11 Pogled prema Delnicama s Planinskog centra Petehovac

Od sjevera do juga Hrvatska ima stotine mjesta na kojima možete zastati i diviti se. S vidikovca Providenca možete uživati u pogledu na Kvarnerski zaljev, s vidikovca Vile Vinkomir na Kutjevačke vinograde, u blizini Jablanca nalazi se vidikovac s kojeg pogled puca ravno na modrozelenu uvalu Zavratnicu, a nebeska šetnica na Biokovu s koje se vide Makarska i otoci najnovija je od takvih lokacija. Na ta ili slična mjesta možda ćete naići usput, dok ćete zbog drugih morati skrenuti s puta. Iako su neočekivane avanture obično najslađe, uživati možete i u svome gradu bez obzira na to koji je dan u tjednu. Pogled na zalazak sunca ili krajolik uz piknik nakon radnog vremena zvuči neprocjenjivo.

Upravo smo se na to odlučili i mi. I nije nas spriječilo ni proljetno promjenjivo vrijeme. Pomirili smo se s tim da ćemo uživati na pljusku ako do njega dođe. Nakon radnog vremena odvezli smo automobil na punjenje i za to vrijeme pripremili sve za piknik. Dok smo u platnenu vrećicu posložili hranu i piće, električni Twingo napunio se dovoljno da prijeđe 80 kilometara, pa smo već nakon pola sata bili na putu prema Medvednici. Ta Zagrebačka dama omiljena je izletnička destinacija mnogih zaljubljenika u prirodu, a s nje se između ostalog može uživati u pogledu na svjetla glavnog grada noću.

Izlet na Medvednicu Izlet na Medvednicu (Foto: Nova Studio)

Čak nam ni vožnja kroz grad u vrijeme najveće gužve nije stvarala stres jer smo znali kakva nas avantura čeka, a i naš spontani duh uvijek podržava električni Twingo. Zbilja je prilagođen životu u gradu. Njime se lako manevrira u uskim ulicama, uz njega je napor vožnje minimalan jer u samo 4,2 sekunde može se ubrzati od 0 do 50 km/h, a uz B način vožnje i koči umjesto vas. Nas smo se dvoje stoga jedva dogovorili tko će ga voziti, novčić je ovoga puta bio na njegovoj strani. No to i nije bilo tako loše jer sam u gradu mogla škicati izloge, a penjući se prema Sljemenu, uživati u prekrasnom krajoliku. Bonus je bio i što sam time dobila pravo na puštanje glazbe. Twinga sam povezala s pametnim telefonom i preko aplikacije za glazbu slušala svoju omiljenu plejlistu za putovanja.

B način vožnje B način vožnje (Foto: Nova Studio)

S obzirom na to da vožnjom ne stvaramo buku i zujali smo kroz bukovu šumu bez ispuha, nadali smo se da ćemo sresti srne, ali još nismo te sreće. Ipak, uvijek nas iznova iznenadi prvi pogled na grad. Kakvo god da je vrijeme, to je uvijek predivan prizor.
Obično se na Sljemenu zaustavimo kod vidikovca s kojeg se pruža prekrasan pogled na Zagorje, no naišli smo na radove, pa smo ovoga puta tu stranicu preskočili. Ipak, zastali smo na mjestu s kojeg se obično vidi zalazak sunca. No umjesto obasjani toplim zrakama našli smo se usred oblaka. Kratko smo promatrali sunce koje pokušava proviriti prije negoli susretne obzor.

Izlet na Medvednicu, pogled na zalazak sunca Izlet na Medvednicu, pogled na zalazak sunca (Foto: Nova Studio)

Oblak nas je poprilično ohladio pa smo se krenuli spuštati prema Zagrebu i tako smo stigli do naše omiljene lokacije. S ovog se mjesta pruža predivan panoramski pogled na Zagreb usred kojeg izvire Mali Plazur s Medvedgradom na leđima. To stajalište ne možete promašiti jer se nalazi na čistini. Ne morate nositi ni prostirku jer ima tri velika stola i tijekom tjedna ondje ćete sigurno pronaći mjesta.

Uživanje u prizoru s te točke zabava je od 0 kuna zbog koje nam je boravak na Medvednici još draži. Zbog takvog se pogleda vrijedi isključiti, maknuti od tehnologije i uživati u trenutku. Koje god da je doba godine, imajte na umu da je ondje hladnije nego u gradu pa ponesite koji sloj odjeće više. Sigurni smo da ne želite promatrati kako se lampe velegrada pale dok cvokoćete zubima.

Nakon što smo pojeli (vjerojatno i previše) i dočekali svjetla grada, lagano smo krenuli kući. Spuštajući se prema Zagrebu, kočenjem smo dopunili bateriju za nekoliko posto kako bi bila spremna za nove avanture koje nas čekaju.

Izlet na Medvednicu i piknik s pogledom na grad Izlet na Medvednicu i piknik s pogledom na grad (Foto: Nova Studio)

Renault Twingo Electric mali je pokretač velikih promjena. Spada u električna vozila koja u imenu nose dodatak Z.E., što znači da nema ispušnih plinova. Ako želite saznati više o tome kako doprinijeti očuvanju našeg zajedničkog doma i o održivom načinu života, posjetite službenu stranicu projekta Zemlja – više od planeta.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Renault po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju