U nizozemskom gradu Zaandamu smjestila se zanimljiva četvrt Zaanse Schans, jedna od najposjećenijih lokacija u Nizozemskoj. Mjesto je prepuno zanimljivih tajni, očuvane nizozemske tradicije i lijepe prirode koju vrijedi otkriti. Samo je 20 kilometara udaljena od centra Amsterdama, a izgleda kao selo-muzej na otvorenom. Istražite ga kad budete u nizozemskoj prijestolnici!

Borba s razgledavanjem vjetrenjača

Kroz Zaanse Schans prolazi rijeka Zaans, a uz nju kao da su razbacane vjetrenjače, prepoznatljivi simboli ovog mjesta. One cijeloj priči daju i ton svojim okretanjem. Prve vjetrenjače sagrađene su u 17. stoljeću i mljele su sve što je bilo moguće. Danas tamo možete razgledati vjetrenjače koje su služile za mljevenje žitarica, piljenje drva, za mljevenje sastojaka koji su se koristili u proizvodnji boja, za prešanje ulja, mljevenje začina itd. Svaka od ovih vjetrenjača ispričat će vam svoju priču, pa uronite u njenu unutrašnjost gdje ćete vidjeti kakav se proces tamo odvija ili ju promotrite izvana i uživajte u pogledu s krova. Provjerite radno vrijeme vjetrenjača koje želite posjetiti te u njima isprobajte fine stvari poput začina ili vruće čokolade.

Kući u klompama

Što je još tipično nizozemsko osim vjetrenjača? Tulipani, da. Ali i klompe. Nizozemske tradicionalne klompe su one koje imaju mali drveni, šiljasti vrh i djelomično su otvorene straga. Ova je obuća dio nizozemske tradicije, pretežno korištena u ruralnim dijelovima budući da je odlična za nošenje u močvarnim područjima. Nizozemci su nekad klompe proizvodili ručno, a oni vješti mogli su proizvesti i do 7 pari dnevno. Danas se one proizvode tvornički, no u mjestu Zaanse Schans postoji radionica klompi u kojoj ih još uvijek proizvode ručno kako bi očuvali i pokazali tu važnu tradiciju. Dio De Zaanse Schans Clog Workshop je i Muzej drvene obuće u kom možete vidjeti drvene koturaljke, svadbene cipele i mnoge druge jedinstvene i tradicionalne verzije ove prepoznatljive obuće. Svih su boja i oblika te na prodaju, pa ponesite svoje klompe kući – navodno su iznimno udobne.

U carstvu Gaude i palačinki

Usred vjetrenjača i proizvođača klompi, našla se i farma sireva, a nemoguće ju je zaobići jer se cijelim mjestom širi miris delikatesnih sireva. Nije riječ samo o dućanu, već i prezentaciji tradicionalne proizvodnje sira. U tradicionalnim nizozemskim odorama, pravi poznavatelji proizvodnje sira, uputit će vas u izradu Goude, kozjeg i sireva s biljem, ali i educirati o Henriju Willigu, važnom imenu za ovaj nizozemski mliječni specijalitet. Demonstracije proizvodnje besplatne su na Farmi sireva Catherinahoeve, a kao suvenir možete ponijeti i neki od sireva iz dućana. Ljubiteljima ovih zalogaja, Zaanse Schans bit će pravi mali raj usred Nizozemske. Osim sireva, posjetitelje mami i miris palačinki koje se jedu kao glavno jelo. Izaberite preljev i uživajte.

Istražujući prirodu

Osim što mjesto odiše tradicijom i poviješću, krasi ga i zanimljiva priroda koju je moguće istraživati na rutama za hodanje samostalno ili uz pomoć vodiča (pravog pravcatog ili u obliku aplikacije) i, naravno, biciklističkim rutama. Bez brige, bicikle je moguće unajmiti. Područje Zaanse Schansa moguće je upoznati i vozeći se raznim turističkim brodovima. Na koji se god način odlučili, nećete požaliti. A potrebno je potrošiti kalorije nakon palačinki! Zato pri vašem putovanju Amsterdam, razmislite o posjetu Zaanse Schansu... 

Sjeverna Makedonija: 3 razloga za posjet zemlji povoljnih cijena i dragih ljudi Nacionalni park Mavrovo Makedonija - 7 Makedonija - 5 +4 Makedonija - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju