Zemlju povoljnih cijena, zanimljivih atrakcija i dragih ljudi nadopunjuju i prirodne ljepote. I dok samo Skoplje, njegovi aduti i pomalo kičasta arhitektura mnogo govori o povijesti i Sjevernoj Makedoniji, te se mora naći na vašem popisu, postoje 3 dodatna razloga za posjet ovoj predivnoj zemlji. Riječ o 3 sjevernomakedonska nacionalna parka.

Nacionalni park Pelister

U jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije nalazi se Nacionalni park Pelister koji se proteže na površini većoj od 172 kilometara kvadratnih. Smjestio se na obroncima planine Babe, iznad istočnih obala Prespanskog jezera, samo 14 kilometara od grada Bitolija i 65 kilometara od Ohrida. Zanimljivost ovog parka ponajviše je u različitim reljefnim oblicima, a najkarakterističniji su fenomeni kamenih rijeka. Riječ je o nakupinama stijena od granita i kvarca nastalima u ledenom dobu. One su tijekom godina klizile stvarajući kamene tokove. Potražite ih u parku, a obavezno se osvrnite za molikom, zaštitnim znakom parka. Riječ je o specifičnoj vrsti petoigličastog bora, endemu koji raste samo na nekoliko planina na Balkanu.

Nacionalni park Mavrovo

Na sjeverozapadu zemlje smjestio se drugi predivni nacionalni park - Mavrovo. Prostire se na više od 72 tisuće hektara i okružio je istoimeno jezero. U njegove granice spadaju planine Korab, Dešar, dio Šara, Bistre i Krčine, a najviši vrh Golem Korab visok je čak 2764 metra. Mavrovo je neizostavna destinacija na popisu posjetitelja Sjeverne Makedonije jer ipak je riječ o najvećem nacionalnom parku u zemlji. Posjetite li ga, uživat ćete u prekrasnim bukovim šumama u kojima živi 60 endemskih biljaka, više od stotinu raznih vrsta ptica, tridesetak vrsta sisavaca i još ponekih bića. Uputite se u safari-park Bunec u potrazi za jelenima, a volite li aktivno provoditi dane, ovdje zaista imate gdje šetati, planinariti ili voziti bicikl.

Nacionalni park Galičica

Posljednji se nacionalni park smjestio između dva najveća makedonska jezera: Ohridskog i Prespanskog. Dva plavetnila smještena su visoko u planinskom masivu Galičice, točnije jedno na 694 metra, a drugo na 850 metara. Najviša točka parka jest na 2255 metara i zove se Magaro, a zanimljivo je da je južna granica parka zapravo granica s Albanijom. Izuzetno bogata vegetacija i lijepi prizori razlog su dolaska brojnih turista, a omiljena aktivnost je šetnja i planinarenje označenim planinarskim i pješačkim stazama. Obavezno se popnite za bolji pogled na jezero, isplati se!

Posjetite Sjevernu Makedoniju i pritom se zaputite u barem jedan od nacionalnih parkova, nećete požaliti.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju