Planirate li put u Njemačku, u smjeru Frankfurta, ima jedan grad u blizini koji vam svakako preporučujemo da istražite. Wiesbaden je jedan od najstarijih termalnih gradova u Europi, no osim što je poznat po tome, prepun je zanimljivih priča i fascinantnih lokacija koje posjetitelji rado otkrivaju.

Glavni grad njemačke pokrajine Hessen

Jeste li ikad posjetili glavni grad savezne pokrajine Hessen? Ne, nije riječ o Frankfurtu, već o Wiesbadenu. Dok je Frankfurt najveći grad, Wiesbaden je glavni grad pokrajine, a zbog svojih posebnosti i svojevrsne raskoši, prozvan je i Gradom stambenih vila, Ljepoticom sjevera, ali i Predgrađem Frankfurta. Poznat je po zadivljujućoj arhitekturi i parkovima, što cijelom gradu dodaje nekakav luksuzni ton. Pronađite i istražite priču koju kriju Marktkirche, Bijela kuću ili Söhnlein vila i kip Goethea.

Blagoslovljen termalnim izvorima

Wiesbaden je poznat po termalnim izvorima, a još su se stari Rimljani ovdje liječili. Želite li vidjeti izvor vode koji prelaze temperaturu od 66 stupnjeva, pronađite npr. Kochbrunnen, jedan od termalnih izvora, a za kupanje se uputite u Kaiser-Friedrich terme. Svjedok dugoj tradiciji spa i wellnessa jest Kurhaus ili Spa House, arhitektonski očaravajuća zgrada u kojoj se redovito održavaju koncerti, predstave i gala događaji. U toj se zgradi nalazi i restoran te poznata kockarnica u kojoj je često boravio poznati ruski pisac Dostojevski, a uza cijelu se priču veže jedna poznata anegdota.

Što Wiesbaden ima s romanom Kockar?

Upravo u Wiesbadenu Dostojevski je umalo sve prokockao. Nesretno zaljubljeni Fjodor Mihajlovič Dostojevski bio je strastveni zaljubljenik u kockanje, a putujući po svijetu rado je posjećivao kockarnice. Upravo u Kurhausu je prokockao sve, pa je molio da mu posude novac. Za posudbu je sklopio nagodbu – zauzvrat mora napisati roman. Tako je nastao Kockar, po kojem je snimljen i film u ovoj kockarnici. Znate što je još zanimljivo? Da je do 2013. na jednoj tabli stajalo kako je Dostojevski ostao dužan, no Roman Abramovič, ruski biznismen i vlasnik nogometnog kluba Chelsea te je godine otplatio dug.

Pogled na grad iz zelene oaze

Zaželite li se zelenila i mira u Wiesbadenu, popnite se žutom uspinjačom Nerobergbahn na brdo Neroberg i uživajte u pogledu. Ova uspinjača vozi od 1888. godine, ali savršeno funkcionira. Usred tog zelenila izranjaju vidikovac i bajkovita ruska crkva sa zlatnim kupolama. Riječ je o ruskoj pravoslavnoj crkvi, a šetnja po ovom dijelu grada baš je šarmantan način za napraviti pauzu od razgledavanja zgrada.

Zlatne kapljice Wiesbadena

Za kraj, naravno, isprobajte najpoznatiji proizvod Wiesbadena, pjenušac Henkell. Na samom rubu grada možete pronaći i posjetiti i tvornicu, jednu od najvećih tvornica pjenušca u svijetu i isprobati Henkell pjenušac, najpoznatiji pjenušac kada su u pitanja njemačka pjenušava vina.

Wiesbaden vas čeka s još puno zanimljivih priča, a kada neke od njih otkrijete, javite nam!  

U posjetu Blaubeurenu: Njemačko čudo za koje vjerojatno niste čuli Blaubeuren - 3 Blaubeuren - 4 Blaubeuren - 2 +0 Blaubeuren - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju