Za sve ljubitelje skrivenih europskih dragulja, pronašli smo mjesto u njemačkoj saveznoj pokrajini  Baden-Württemberg koje će vas oduševiti mirom, zelenilom i plavetnilom te simpatičnošću koja vas čeka iza svakog ugla. Istražite gradić Blaubeuren.

Gradić Blaubeuren nalazi se u okruženju Švapske visoravni, što mu, naravno, daje posebnu čar. To kršno-šumovito brdsko područje prepuno je arheoloških lokaliteta, prirodnih specifičnosti koje čekaju na istraživanje i svježeg zraka. Udahnite punim plućima, krećemo.

Blaubeuren zapravo nije teško pronaći. Samo je 16 kilometara udaljen od njemačkog Ulma i nalazi se na dvije tematske turističke ceste u Njemačkoj: na Gornjošvapskoj baroknoj cesti i na južnom potezu Ceste njemačkih tradicionalnih kuća. Budete li ikad prolazili tim turističkim rutama, stići ćete i do ovog plavog bisera.

Zašto plavog? Ono po čemu je Blaubeuren veoma poznat jest izvor vode koji se zove Blautopf, u prijevodu Plavi lonac. Što se to tamo kuha, najbolje je da provjerite u opuštenoj šetnji, ovo plavetnilo ne možete promašiti. Riječ je o jednom od najvećih njemačkih izvora vode po proizvedenoj količini jer svake sekunde iz zemlje izlazi oko 2000 litara. Tu je izvor rijeke Blau, 22 kilometara duge koja svoj put nastavlja kroz grad Blaustein pa sve do Ulma i tu svoju priču pod tim imenom završava ulijevajući se u Dunav.

U blizini Blaubeurena nalaze se i špilje koje su vrijedna arheološka nalazišta. Riječ je o dvije doline, Achtal i Lonetal, a dvije najbliže Blaubeurenu su Sirgenstein i Hohler Fels, od kojih je u potonjoj pronađena figurica Venere, jedna od najstarijih figurica žene na svijetu. Mreža špilja Blaubeurena i okolice još su velikim dijelom neistražena. Svi se pronađeni alati, figurice ljudi i životinja te ostali pronađeni predmeti čuvaju u Muzeju prapovijesti u Blaubeurenu. Znači, nakon posjeta Blautopfu, na redu je muzej. Jedna od poznatijih znamenitosti Blaubeurena je opatija, pa ju posjetite, pronađite fascinantan oltar i očuvan prostor za kupelji.

Kada se zaželite rekreacije i boravka u prirodi, tu je Švapska visoravan i njezinih 150-ak stijena na koje se možete popeti i uživati u pogledu, a područje Blaubeurena i okolice najljepše je istraživati pješačenjem. Ponesite vodu i ponešto hrane i zaputite se na neku od pješačkih ruta. Pratit će vas mir, svjež zrak i prekrasna priroda. Potražite smještaj u ovom području njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg i otkrijte sve čari i ljepote Blaubeurena.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju