Okrenete li se za 360 stupnjeva na vodnjanskom glavnom trgu koji nosi naziv Narodni, uočit ćete boje pročelja koje vas s pravom mogu asocirati na tople dane te osunčanu i rascvjetanu prirodu!

Posjetite Vodnjan i doživite buđenje proljeća u slikovitim, pa i skrovitim kutcima tog istarskog gradića te uživajte u kolorističkoj paleti njegova okruženja. A nakon proljetne šetnje red je da kušate vodnjanske sezonske namirnice koje će vam zamirisati sa stolova konoba, restorana i kušaonica uvijek poškropljene zlatnim kapima nagrađivanih vodnjanskih djevičanskih maslinovih ulja.

Vodnjanske kuće, crkve i grbovi

Prohujala vremena baš su Vodnjanu i okolici odlučila ostaviti u nasljeđe najveći broj crkvi i crkvica u Istri te čudesno sakralno blago s najbogatijom zbirkom svetačkih relikvija na svijetu.

Njihovi oltari prepuni su cvijeća iz vodnjanskih vrtova, a na ponekim crkvenim vratima cvjetni vjenčići žele vam dobrodošlicu. I na ponekim vratima vodnjanskih kuća i palača, ako promotrite bolje, moći ćete pronaći izrezbarene cvjetne krune, a motivi flore i faune pronašli su svoje mjesto i na grbovima uglednih vodnjanskih obitelji koji se mogu razgledati u prizemlju palače Zajednice Talijana Vodnjan na Narodnom trgu.

Maštoviti murali - vatromet boja i oblika na čak 35 zidova

Zanimljivi murali koji se nalaze na različitim lokacijama Vodnjana, često skrivenim uličicama i trgovima, nastali su za vrijeme Boombarstick festivala i Street Art festivala. Na festivalima su sudjelovali domaći i inozemni street art umjetnici i glazbenici pretvarajući, koji su vodnjanske fasade pretvorili u ogromna platna koja će vas oduševiti eksplozijom boja.

Mnogi od njih inspiraciju su pronašli u prirodi pa predlažemo da koristeći kartu svih murala koja je dostupna na web-stranici TZ-a grada Vodnjana krenete u avanturu otkrivanja onih na kojima se, pod proljetnim suncem Vodnjana, u čudesnim umjetničkim interpretacijama budi biljni i životinjski svijet.

Farma Ekomuzeja Istrian de Dignan - tradicija izvornog seoskog života

Nakon šetnje gradskim uličicama zaželjeli ste se uživati u proljeću na selu? Ništa lakše, samo nekoliko minuta od središta Vodnjana čeka vas proljetna atmosfera izvornog seoskog života na didaktičkoj farmi Ekomuzeja Istrian de Dignan. Osim mediteranskog vrta i maslinika koji se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole, na velikoj farmi društvo će vam praviti najstariji istarski boškarin Boško i njegovi prijatelji magarci, koze, perad i kunići. U okruženju ćete pak moći vidjeti kako napreduju vrtovi čije plodove možete pronaći na slikovitoj vodnjanskoj tržnici.

Galižana u minijaturi - umjetničko remek-djelo pod vedrim nebom

U obližnjoj Galižani postoji mjesto do kojeg vas svakako treba dovesti proljetna šetnja jer ćete na njemu pronaći skladnu kombinaciju rascvjetalog cvijeća, zelenila i istarskog kamena. Radi se o Galižani u minijaturi - izložbi na otvorenom umjetnika Giovannia Fabrisa sazdanoj od istarskog kamena koja osim kamenih maketa galižanskih kuća i župne crkve prikazuje i reproducira alate i nekadašnje "strojeve" korištene u svakodnevnom životu i radu u poljima.

Osvijetljena pomoću solarnih panela minijatura s 40 malih galižanskih kuhinja zasjat će pred vašim očima i noću.

Tri kažuna - kameni divovi ogrnuti u zelenilo

Istražujući okolicu Vodnjana u proljeće, ne propustite jedinstven prizor. Nedaleko od bazilike svete Foške (uz biciklističku stazu 327) nalazi se lokacija "Tri kažuna",  gdje ćete u zelenom okruženju pronaći prave divove - tri kažuna puno većih dimenzija od uobičajenih, sagrađenih u nesvakidašnjoj formaciji, vrlo blizu jedan drugoga.

Poželite li saznati kako su nastali, svakako posjetite Park kažuna, u kojem ćete, njišući se na ljuljački i uživajući u proljetnom povjetarcu, otkrivati tajnu nastanka kamenih kućica koje predstavljaju zaštitni znak toga kraja, ali i uživati u pogledu na zazelenjena polja, maslinike i siluetu Vodnjana u daljini.

Crkva sv. Spiridona u Peroju - cijela paleta živih boja u neobičnoj crkvi

Peroj, još jedno mjesto Vodnjanštine, osim s prekrasnom šetnicom uz more, iznenadit će vas i koloritom te posebnošću svog nasljeđa. Naime, crnogorsko porijeklo njegovih stanovnika pretvorilo ga je u istarsku rijetkost.

U vjerskom smislu postao je pravoslavni otok Istre s crkvom sv. Spiridona koju krase brojne ikone i obredni predmeti, zvonik s kupolom, raskošno oslikani svodovi kapele, a tu je i groblje prepuno zanimljivih detalja i impozantnog drveća poput stoljetnih čempresa.

Plaže, šetnice i biciklističke staze Vodnjanštine

Za razliku od sunca ljeti, ono proljetno dopustit će vam šetnju tijekom cijelog dana pa to svakako iskoristite. Vodnjanštinu krasi 8 km obale, stjenovite i šljunčane plaže, više od 2400 sunčanih sati godišnje i kristalno more.

Ako imate psa, on će vjerojatno uživati još više od vas jer se tu nalaze plaže za pse na kojima se može okupati i otvoriti sezonu. Poseban doživljaj pružit će vam plaže u Barbarigi jer s njih puca prekrasan pogled na brijunsko otočje. Naravno, umjesto šetnjom, u proljetnim bojama Vodnjanštine možete uživati i pedalirajući ako odaberete neku od biciklističkih staza u dužini od 120 km, a njihov popis ćete naći na stranicama TZ-a grada Vodnjana.

Najbolje s vodnjanskih polja na tanjuru prepunom boja

Nakon duge proljetne šetnje, čak i ako ste ponešto degustirali u nekoj od uljara i vinarija, konačni doživljaj treba zaokružiti vrhunskim objedom spravljenim od sezonskih lokalnih namirnica poput šparoga, mirisnih trava s vodnjanskih polja te suhomesnatih delicija i, naravno, maslinova ulja. Kako se u proljetnim mjesecima turistička sezona tek zahuktava, predlažemo restorane u kojima se svakodnevno šire zamamni mirisi istarske kuhinje.

Svratite do restorana "Maslina" u blizini nogometnog igrališta u Vodnjanu ili odaberite lokalnu pizzeriju i mjesto poznatog leskovačkog roštilja, "Pizzeria & BBQ Buffalo". Restoran "Vodnjanka" (njegovu inačicu naći ćete i u Zagrebu), poznat po autentičnoj vodnjanskoj kuhinji, otvara vrata u svibnju ili lipnju i radi samo u sezoni.

Proljeće je doba za špaletu, sve oštriju konkurenciju istarskom kralju pršutu, a oboje možete kušati u "Stanciji i pršutarni Buršić" uz najavu tijekom tjedna te vikendom. Ako želite uživati u sezonskim jelima imajući savršeni pogled na more i brijunsko otočje, svakako odaberite restoran "Papafigo" u sklopu kampa "Papafigo Camping+Glamping" na Salveli u Vodnjanu. Još dalje od Vodnjana i još bliže moru nalazi se hotel "Villa Letan", koji ima odlične ponude, za smještaj, rekreaciju, ali i za gastroužitke.

Vodnjansko proljeće na jelovniku - recept chefice Svjetlane Celije

Ovo gastronomsko proljeće u Vodnjanu po nečemu je zaista posebno. Nadaleko poznata istarska chefica i čuvarica vodnjanske gastronomske baštine Svjetlana Celija, koja je svoj restoran Vodnjanku pretvorila u sinonim za domaću, ali vrhunsku kuhinju, slavi čak 45 godina uspješnog rada.

Tim povodom donosimo vam jedan njezin jednostavni recept u kojem su svoje mjesto pronašle samonikle trave s vodnjanskih polja (mišanca) i ombolo, mesni dio svinjskog kotleta koji se u komadu, odvojen od kostiju, natrlja solju i izmrvljenim paprom te sitno izmrvljenim listovima lovora, a potom ostavlja na sušenju dva do tri tjedna.

Prosušeni ombolo sa skutom

20 dag prosušenog ombola
30 dag skute
30 dag mišance
maslinovo ulje, sol, papar

Mišancu kratko prokuhati i začiniti. Ombolo i skutu narezati na kriške te ih prepržiti na maslinovu ulju, servirati zajedno i začiniti po ukusu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju