Oktoberfest traje šesnaest dana i počinje krajem rujna, a završava početkom listopada i svake godine ga posjeti preko šest milijuna ljudi. Za Oktoberfest se proizvodi posebno Wiesen pivo koje sadrži malčice više alkohola nego standardno.

Festival piva uvijek počinje u podne i to tako da gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz uzvik "O'zapft is!" (otvoreno je). Uvijek je zanimljivo vidjeti koliko puta će gradonačelnik morati udariti dok se bačva ne otvori, a čak postoje i oklade. Pivo se toči u četrnaest velikih šatora, a ući u njih može predstavljati veliki problem. Jer ako ne uđete u šator nema ništa od piva. Kad se kapacitet šatora popuni, vrata šatora se zatvaraju i više se ne može ući unutra. U šatoru vas poslužuju konobarice u tradicionalnim nošnjama. Svaka od njih može od jednom nositi deset krigli pive od kojih jedna krigla teži i više od kilograma. One iskusnije mogu nositi dvanaest. Zamislite sad kakve su to visinske pripreme potrebne da bi se izdržao cjelodnevan rad.
U šatorima je uvijek vesela atmosfera. Svi zajedno jedu, piju, pjevaju i plešu, a za dobru atmosferu zaduženi su glazbeni sastavi i DJ-evi.

Izvan šatora ponuda je isto tako šarolika. Od svakakvih na brzinu spremljenih jela do raznih napitaka, ali ne i pive.

München je veliki grad, a doći do njega možete na nekoliko načina. Daleko najbrži je onaj avionom, ali isto tako možete autobusom ili vlakom. Vlak je možda i najbolja opcija jer se Oktoberfest nalazi u neposrednoj blizini glavnog kolodvora. Cijena autobusne karte od Zgreba do Münchena stajat će vas otprilike 500 kn po osobi.

Smještaj u Münchenu je šarolik od hotela, hostela do privatnih soba. Cijene hotela kreću se od 600,00 pa do 1600,00 kn po noći ovisno o kategorizaciji hotela. Hosteli su puno jeftiniji, samo morate na vrijeme rezervirati krevet. Privatni smještaj kreće se od 400,00 kn po noći na dalje. Sve ovisi o blizini festivala.

Ono najvažnije je da će vas krigla pive stajati između 9 i 10 eura.

Za vrijeme festivala popije se oko 6 milijuna litara pive, 35 tisuća boca vina, 20 tisuća boca šampanjca, 200 tisuća šalica kave, 700 tisuća boca vode. Pojede se oko 200 tisuća pari kobasica, 500 tisuća pilića, 50 tisuća kilograma ribe, 90 volova. Roditelji u prosjeku izgube 80 djeteta.

Festival je otvoren svakodnevno od 10 do 23.30 sati, a vikendom od 9 do 23.30 sati. Prava fešta uvijek počinje nakon 18 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju