Advent u Grazu - jedno od najljepših godišnjih doba tradicionalno počinje u petak, tjedan dana prije prve nedjelje došašća. Ove godine je počeo 19. studenog. Nakon što je Advent u Grazu prošle godine otkazan zbog COVID-a, a adventske tržnice ostale zatvorene, posebno se veselimo Adventu 2021. u Grazu.

Advent kao savršeno vrijeme za posjet

Unatoč tome što je drugi po veličini grad u Austriji, Graz obično nije jedno od prvih mjesta na koje ljudi pomisle kada planiraju putovanje u Austriju, a za razliku od Beča i Salzburga tek se mali broj turista odlučuje na odlazak u Graz. Upravo je adventsko vrijeme savršeno za posjet, a evo i zašto.

Osim božićnih sajmova, Advent u Grazu nudi mnoge druge sadržaje. Na primjer, ledene jaslice u Landhaushofu, svijetlima obasjana gradska vijećnica koja će vas podsjetiti na neke magične snove baš kao i dekoracije koje diljem grada ne nedostaju. Uz predivno uređen grad, tu su i brojna događanja koja privlače posjetitelje u središte Graza tijekom Adventa. Posjetite, na primjer, Perchtenlauf, nastup zbora u Landhaushofu ili sudjelujte živopisnom dječjem programima s mališanima. Ove će se godine sadržajima pridružiti i dvije svjetleće foto točke u centru grada koje će vas potaknut na selfie s najmilijima. Jedan u obliku tornja sa satom, drugi kao natpis GRAZ. Naravno, možete koristiti i službeni hashtag #wirliebengraz.

Graz ima palače i dvorce, slične Beču i Salzburgu, ali ima i svoj jedinstveni "štih". Najbolja mjesta za posjetiti u Grazu uključuju neke moderne atrakcije koje nećete pronaći u gradu kao što je Salzburg. S preko 14 lokacija adventskih zbivanja, Graz vas poziva da istražite sve što nudi, a bogat program neće razočarati.

Istražite Advent na Schlossbergu

Umjesto da prvo vidite Stari grad, umjesto toga započnite svoj dan penjanjem na brdo Schlossberg. Schlossberg je nekoć bio mjesto utvrde koja je štitila grad, a većina je danas u ruševinama. Još uvijek postoje ostaci starih utvrda kao i njezin zvonik Glockenturm koji je spašen od uništenja. Ostatak brda sada je šuma, park i prostor za zabavu, koji za vrijeme Adventa postaju „Začarana šuma“.

Možda je najbolja stvar pri usponu na Schlossberg nevjerojatan pogled s njegovih različitih vidikovaca. Lijep način da se Graz vidi iz različitih perspektiva je da se popnete stubištem koje cik-cak vodi do Schlossberga, postupno vas pokazujući sve više i više kako se penjete više. Jednom kad se popnete, ovdje ćete naići na mali adventski sajam, bogatu ponudu hrane i pića te ugodnu glazbu koja će u vama probuditi blagdanski ugođaj.

Glavna znamenitost na kojoj se svi posjetitelji Schlossberga moraju zaustaviti je kultni toranj sa satom na brdu. Poznat na njemačkom kao Uhrturm, ova srednjovjekovna kula sa satom ima odličan položaj na brežuljku, izravno okrenuta prema srcu povijesnog centra Graza.

Stari Grad

Nakon što ste ga vidjeli iz zraka iz Schlossberga, vrijeme je da istražite Stari grad Graza, ipak, ovo je središte adventskih događanja. Šetajući ulicama s povijesnim zgradama, lako ćete zaključiti zašto mu je UNESCO dodao status svjetske baštine. Povijesna jezgra može se pohvaliti mnoštvom uskih uličica i malih trgova, na kojima ćete pronaći mnoštvo dobro očuvanih zgrada srednjevjekovne i renesansne arhitekture.

Tu i tamo ćete vidjeti i arkade koje prolaze kroz tunel do sljedeće ulice, zajedno s knjižarama i buticima. Tijekom prosinca, ulice grada postaju pozornica brojnih adventskih zbivanja, pa svakako uzmite dovoljno vremena za istraživanje. U srcu Starog grada Graza nalazi se Hauptplatz, glavni gradski trg i središte svega. Ovdje se održavaju gradski božićni sajmovi, kao i nebrojeni drugi festivali i događaji tijekom cijele godine.

Popijte kavu na Murinselu pa posjetite Graz Art Museum

Iako je Graz prilično tradicionalno mjesto, ima svoje trenutke neobičnog modernog štiha, kao što se vidi kod zanimljvog Murinsela. Plutajući rijekom Murom, ovaj takozvani otok je zapravo umjetno stvoren i izgrađen je u čast proglašenja Graza Europskom prijestolnicom kulture 2003. godine. U obliku zdjele ili školjke, otok je napravljen od upečatljive mješavine čelika i stakla, a dizajnirao ga je umjetnik iz New Yorka Vito Acconci. Na otoku se nalazi amfiteatar na otvorenom i kafić, kao i dva pješačka mosta do obala rijeke. Nakon kave, prošećite do Graz Art Museuma koji je još jedno moderno zdanje Graza.

Kretanje gradom

Same atrakcije u centru grada dovoljno su blizu da do njih možete prošetati, no tu su i neka udaljena mjesta za koje će vam trebati javni prijevoz. Graz nije ogroman, ali još uvijek nije mjesto gdje ćete poželjeti hodati s jednog kraja grada na drugi.

Graz je povezan autobusima i tramvajima koji će vam pomoći da s lakoćom stignete do odredišta. Oba oblika prijevoza koriste isti sustav karata. Karte se prodaju na željezničkom kolodvoru, kioscima Tabak/Trafik, strojevima u tramvajima i kod vozača autobusa. Pojedinačna karta košta 2,50 € i vrijedi 1 sat.

Da biste došli do vrha Schlossberga, ako odlučite ne hodati, možete odabrati uspinjaču Schlossbergbahn ili žičaru Schlossberg. Uspinjača koristi iste karte kao i javni prijevoz, a vučnica košta 1,70 € po vožnji.

Gdje odsjesti

Najbolja mjesta za boravak u Grazu obično su ona koja su u blizini Starog grada jer ćete tamo uglavnom provoditi vrijeme dok ste u razgledavanju. Međutim, ako trebate, možete se osloniti na gradski javni prijevoz, tako da boravak preko rijeke ili na suprotnoj strani parka nije problem.

Nema boljeg mjesta za ugodan boravak u Grazu od hotela Palais Erzherzog Johann. Ovaj hotel s 4 zvjezdice smješten je unutar nekadašnje barokne palače, samo nekoliko koraka od Hauptplatza i nudi prostrane i elegantno dizajnirane sobe.

Ako vam je važan odnos cijene i udobnosti, razmislite o boravku u pansionu Zur Steirerstub’n. Ovaj mali obiteljski pansion nalazi se preko puta rijeke od Starog grada, ima sve sadržaje koji bi vam mogli zatrebati, a svako jutro se poslužuje stvarno ukusan doručak. Trebate li više preporuka, preporučujemo vam da potražite mjesta za boravak na Airbnb-u, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe.

Mala sestra Beča: 7 zanimljivosti zbog kojih Graz privlači putnike Advent u Grazu - 4 +0 Advent u Grazu - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju