Ljepota rijeke Krke i njezinih bukova i slapova teško se može dočarati riječima, pa čak i fotografijama jer bez zvuka kao da nam je manje predočiva ta golema snaga vode.

Krka je u prošlosti, bez ikakva pretjerivanja, značila život za stanovnike toga kraja, a gradu Šibeniku osiguravala je ekonomsku moć.

Tradicionalni život uz rijeku, vještina prilagodbe i umijeće iskorištavanja vodene snage dio su nematerijalne kulturne baštine, a brojni narodni običaji i stari zanati šibenskoga zaleđa pravi su etnološko-etnografski spomenici.

Vodeno bogatstvo od davnina se koristilo za navodnjavanje, vodoopskrbu i, kasnije, za proizvodnju električne energije. Prva hidroelektrana na rijeci Krki puštena u pogon 1895. godine, samo dva dana nakon prve svjetske hidroelektrane – one na slapovima Niagare projektirane prema patentima Nikole Tesle.

Puno prije same ideje električne energije, snaga rijeke koristila se u vrlo jednostavnim "pogonima" – vodenicama. Vodenice na rijeci Krki u prošlosti su bile brojne, značile su bogatstvo i zbog njih su se često vodile borbe. Do šezdesetih godina dvadesetog stoljeća gotovo svaka obitelj izrađivala je sukno od ovčje vune koje se obrađivalo u stupama udaranjem drvenim batovima.

A onda su u moderno doba vodenice utihnule… Barem do prije nekoliko godina kada je NP Krka počeo s obnovom starih vodenica, tih jedinstvenih spomenika ruralnog graditeljstva.

Danas, u sklopu eko-etno sela u NP Krka, u obnovljenim vodenicama na Skradinskom buku i Roškome slapu, prezentirani su stari zanati, mljevenje žita, kovanje, tkanje i stupanje sukna, ali je prikazan i život nekadašnjih stanovnika. Etnografska zbirka Nacionalnog parka Krka nosi oznaku kulturnoga dobra.

S velikom je pažnjom pristupljeno obnovi, pa su se i kod onih vodenica koje ne prikazuju stare zanate, nego su, primjerice, prenamijenjene u suvenirnice, maksimalno poštovale tradicijske arhitektonske vrijednosti.

Neke su vodenice na Skradinskom buku pretvorene u izložbeni prostor pa se ondje mogu pogledati izložbe "Priča o vodi" i "Industrijska arhitektura na području rijeke Krke".

Na Skradinskom buku najveći očuvani sklop je Gornja kuća, koja se sastoji od vodenice s mlinom, kuhinje na katu, mlinareva stana i staje. U prizemlju je šest obnovljenih mlinova, s pogonskim mehanizmom, a na katu, gdje je nekad bila kuhinja, danas je izložbeni prostor. Sačuvana je i ustava za skupljanje vode, kao i kanalići kojima se voda dovodila na mlinska kola. U nastavku vodenice su stupa i koš - uklopljen u špilju.

Posjetiti se može i obnovljen kompleks koji čine vodenice Živkuša i Kalikuša te vodenice Nova kuća I. i Nova kuća II. u kojima se nalaze tkalačke radionice.

Ako želite obići vodenice, morate kupiti ulaznicu za NP Krka. Imajte na umu da je broj posjetitelja ograničen, pa da vam ne propadne dan, kupite svoje ulaznice unaprijed – to možete učiniti onilne, na ovom linku.

  Čuvar Šibenskog kanala: Zeleni otok s tristo stanovnika na kojem su automobili zabranjeni, a odmor zajamčen Zlarin - 12 Zlarin - 11 Zlarin - 9 +11 Zlarin - 10

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju