Pećinski park Grabovača nalazi se u Općini Perušić, na kontinentalnom dijelu srednjeg Velebita između ličke krške zaravni i perušićkog polja. Rubnim dijelovima parka protječe rijeka Lika, najdulja naša ponornica, a ovaj i podzemni i nadzemni katalog krša dom je više strogo zaštićenih i endemskih vrsta flore i faune.

Posebno mjesto u njemu zauzimaju speleološki objekti čija istraživanja na ovom području traju već gotovo dvjesto 180 godina. Na području Grabovače zaštićeno je osam špilja i jedna jama, a tri su špilje, Samograd, Medina i Amidžina i geomorfološki spomenici prirode.

Veličanstvena špilja Samograd jedini je speleološki objekt uređen za turističko posjećivanje u Parku, svakako je njegova najpoznatija atrakcija. Krajem 19. stoljeća, uređena je za turističke obilaske koje uvelike olakšava silazak po 474 stepenice uklesane prije stotinu godina. Iako se njezina ljepota teško može prepričati, njezin djelić možete osjetiti u virtualnoj šetnji – najnovijoj  "stazi" u PP Grabovača.

Klik do špilje

Pećinski park Grabovačau suradnji s tvrtkom Meditel usluge kreirao je virtualnu
šetnju u 360° Pećinskim parkom Grabovača
. Ova tehnologija korisnicima omogućuje gledanje i interaktivno istraživanje u visokokvalitetnom virtualnom iskustvu.

Pećinski park Grabovača - 3 Pećinski park Grabovača - 3 (Foto: Pećinski park Grabovača)

Na adresi https://pp-grabovaca.hr/virtualna-setnja-parkom dočekat će vas foto i video prezentacija Pećinskog parka, koju ćete sa zanimanjem prelistati, a onda se uputite u virtualnu šetnju. Možete posjetiti špilju Samograd, Vidikovac i suvenirnicu i proučiti čak 10 interaktivnih točaka. Park će ovu digitalnu poučnu stazu i dalje nadopunjavati, a poželite li, osim virtualno, park posjetiti i za pravo, sve ćete potrebno saznati ovdje

U stvarnom PP Grabovača, osim impresivne špilje Samograd, začudne krške katedrale, možete uživati i u više uređenih poučnih i planinarskih staza, među kojima je i nedavno otvorena Staza pet vrhova sa spektakulatnim pogledima na ljepote Like, a jednako su zanimljive - iako puno kraće - Čovjek i krš, Tragovima Mirka Maleza, Flora i Fauna. Posjećujete li PP Grabovača, ne smijete propustiti pogled s vidikovca Ploče koji ćete pamtiti čitav život.

U parku se možete baviti i raznim sportskim i rekreacijskim aktivnostima, okušati se u paintballu ili streljaštvu, zavaviti se tražeći izlaz iz Panova labirinta ili se opustiti u Vilinskoj zemlji – oni mlađi, dok je za odrasle tu Roštilj-draga.

Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 3 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 8 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 5 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju