Jedini pećinski park u Europi, Pećinski park Grabovača u Lici kod Perušića, osim špilje Samograd i ostalih speleoloških objekata i drugih krških fenomena vrijednih divljenja, raznovrsne flore i faune i uzbudljiva toka najduže naše ponornice Like, odnedavna posjetiteljima nudi i šetnju u kojoj će uživati i oni ozbiljnijeg hodačkog apetita.

Trideset kilometara ličkog bogatstva

Nakon višemjesečnih priprema i radova na trasiranju, krajem travnja dovršena je i početkom svibnja otvorena nova kružna staza – Staza pet vrhova. Kako joj i ime sugerira, ona spaja vrhove Grabovaču (770 metara), Sklopaču (777 metara), Metlaču (799 metara), Risovac (860 metara) te Pećinski vrh (793 metra). Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice na Ulazu 1, a ukupna duljina staze je "ozbiljnih" trideset kilometara.

Staza pet vrhova - 9 Staza pet vrhova - 9 (Foto: PD Željezničar, Gospić)

Na službenom otvaranju Staze pet vrhova možete sudjelovati ovu subotu, 22. lipnja 2024. (od 13 sati) i pridružiti se PD Željezničar iz Gospića u usponu na vrh Metlače. Po povratku s Metlače, planinari i šetači izgubljenu energiju mogu nadoknaditi na ručku na obali rijeke Like, organiziranom u sklopu manifestacije Zeleni sajam, a ostatak će dana proteći uz zabavni program i tamburaše.

Pet vrhova - pet žigova

Staza pet vrhova zapravo je pješačka, a ne planinarska staza u strogome smislu. Naime, na području Značajnog krajobraza "Risovac-Grabovača" staza je trasirana tako da dijelom prolazi postojećim šumskim vlakama i putovima, a dijelom postojećim i ucrtanim planinarskim putovima. Dio staze prati kanjon rijeke Like, a s više mjesta na stazi otvara se panoramski pogled na lička bogatstva. Jezero Krušica gledano s visine oduševit će baš svakoga. 

Staza pet vrhova - 6 Staza pet vrhova - 6 (Foto: PP Grabovača)

Iako staza, dakle, nije "prava" planinarska, nemojte je podcijeniti. Zbog duljine staze, za obilazak treba predvidjeti desetak sati. Iako staza nije tehnički previše zahtjevna i ne predviđa kretanje "na sve četiri", zbog dužine je stupanj njezine kondicijske zahtjevnosti T3 – zahtjevno, a visinska razlika od skoro tisuću metara svrstava je u razred VR4. Na svakom od pet vrhova nalazi se žig, a na info-pultu Pećinskog parka Grabovača / suvenirnici može se besplatno preuzeti knjižica za žigove. One koji skupe svih pet žigova očekuje nagrada.

Matina staza kao plan B 

A za one kojima je trideset kilometara i pet vrhova previše, PP Grabovača pripremio je jednu kraću poslasticu. Također novotrasirana, očišćena i markirana, Matina staza prevest će vas kroz 10 i pol kilometara Pećinskog parka Grabovača i odvesti na tri vrha - Debelu glavicu (775 metara), Kašiku (835 metara i Risovac (860 metara). Staza je također kružna, a počinje i završava u Selu Sveti Marko. Staza je ime dobila o strastvenom planinaru upravo iz ovog sela - Mati Ćutiću.

Dioklecijanov put: Carska staza nadomak Splita na kojoj ćete pronaći vidikovce iz bajke i prirodu za pamćenje Dioklecijanov put - 1 Dioklecijanov put - 2 Dioklecijanov put - 3 +20 Dioklecijanov put - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju