Godišnji odmor ne mora biti rezerviran samo za ljeto i more. Iako ljeto ima svoje posebne čari, često se mnogi vraćaju s godišnjeg umorni od gužvi i vrućina. Sve je popularniji godišnji odmor ili vikend-odmor ujesen. Zemlja poput Lijepe Naše može ponuditi mnogo toga.

Vožnja Velebitom na motociklu Vožnja Velebitom na motociklu (Foto: TB Lika-Senj Country)

Iako je ta regija predivna u svako godišnje doba, predstavljamo vam Liku u nešto šarenijim bojama. Pomalo misteriozna, okupana posebnim jesenskim bojama, Lika je mjesto koje zaista može pružiti sve. Od planina do rijeka, dolina i mora, jedinstven je spoj u kojem možete doći po svoju prijeko potrebnu tišinu i napuniti baterije u predivnom okolišu, ali možete doživjeti i adrenalinsku te, naravno, neizostavnu gastronomsku ponudu. Ovo su razlozi zbog kojih bismo i mi rado proveli nekoliko dana u Lici tijekom nadolazećeg razdoblja.

Lika Lika (Foto: TB Lika-Senj Country)

Kamo god u Lici krenuli, neće vam nedostajati unikatnih krajolika. Samo ćemo kratko spomenuti jednu od zanimljivijih prirodnih pojava u toj regiji koja će vam sigurno zauvijek ostati u pamćenju. Uvala Zavratnica prirodni je fenomen i jedna od najljepših uvala hrvatske obale.

No Ličko-senjska županija posebna je i po tome što obuhvaća i planinski, i brežuljkasti i morski kraj. Mogli bismo reći da Lika ima sve. Tako se u Liku isplati otići kako biste vidjeli i lokacije poput doline rijeke Gacke, Pećinski park Grabovaču, selo Kuterevo – utočište za napuštene medvjede ili mlinice u Sincu. Svaka postaja odiše drugačijim šarmom i zaslužuje djelić vaš pozornosti.

Prirodnih ljepota ima pregršt, no što raditi u Lici?

Srećom pa su odgovorni shvatili da Liku treba iskoristiti i kao turističku destinaciju te pružiti posjetiteljima iskustvenu Liku. Bliži se poznati Festival hodanja, za koji je potrebno prijaviti se večer prije ili neposredno na dan hodanja (Otočac -Gradski park) ili isto učiniti u Gospiću na Trgu Stjepana Radića.

Festival hodanja u Lici Festival hodanja u Lici (Foto: TB Lika-Senj Country)

Odlučite li biti dio te manifestacije, rezervirajte prvi vikend u rujnu (2. rujna-3. rujna), ponesite samo dobru volju i uživajte u hodanju. U šumskom i planinskom području moći ćete odabrati tri rute različite duljine, a kroz ovo iskustvo možete upoznati hodače iz cijelog svijeta koji već nekoliko godina pristižu upravo na ovaj festival. Na tom putu pratit će vas pogledi na livade, rijeke, polja i planine, a na kraju rute vas čeka topli obrok u kojem svi sudionici slasno uživaju.

Odlična zabava očekuje vas i na tradicionalnoj manifestaciji Jesen u Lici koja se održava od 29. rujna do 1. listopada u Gospiću. To je pravo mjesto na kojem možete okusiti gastronomski autohtoni doživljaj Like. Tu će vas dočekati svježe kuhani pekmez od šljive, najbolje ocijenjena rakija, razne vrste sireva, med, ali i marmelade, pekmezi i džemovi. Cijelu atmosferu dodatno će pojačati tradicionalna glazba i plesovi kulturno-umjetničkih društava s područja Ličko-senjske županije i iz susjednih krajeva.

Tradicionalna hrana Tradicionalna hrana (Foto: National Park Plitvice Lakes archive)

Očekuje se da će manifestacija ove godine okupiti više 350 izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih država, koji će predstaviti obilje proizvoda visoke kvalitete karakterističnih za područje iz kojeg dolaze.

Poželite li još više upiti tradiciju i nasljeđe Like, savjetujemo da posjetite Memorijalni centar Nikola Tesla. Tamo se nalaze povijesni objekti koji vas vraćaju u prošlost i približavaju posjetiteljima genijalni um velikog inovatora. Možete se prošetati kroz rodnu kuću Nikole Tesle, crkvu apostola Svetog Petra i Pavla, razgledati gospodarske objekte i kamene spomenike. Koliko je taj centar važan za kulturu i nasljeđe Like, toliko je važno istaknuti i dva nacionalna parka koja preporučujemo posjetiti.

Memorijalni centar Nikola Tesla Memorijalni centar Nikola Tesla (Foto: TB Lika-Senj Country)

Plitvička jezera vrijedi posjetiti u svako godišnje doba

Ples zlatnožutog lišća, šuštanje krošnji stabala i gomila vode koja teče sigurno posjetiteljima pružaju potpuno novi doživljaj ujesen. Nije isto provoditi vrijeme u našem najpoznatijem nacionalnom parku u proljeće ili ljeto, svako godišnje doba donosi svoje posebnosti. Kristalno čista voda bit će i u ulozi ogledala u kojem su ujesen potpuno drukčiji čarobni prizori koje ne želite propustiti.

Nacionalni park Plitvička jezera Nacionalni park Plitvička jezera (Foto: National Park Plitvice Lakes archive)

Planinarske staze za sve na Sjevernom Velebitu

Sjeverni Velebit je nacionalni park koji je tu titulu zaslužio zbog velike raznolikost krških oblika, živog svijeta i predivnih krajolika na relativno malom prostoru. Iako je Velebit golema planina, postoje brojne planinarske staze koje mogu savladati početnici, pa čak i starija djeca. Priroda, svjež zrak i neopisive boje dovoljno su dobri razlozi da zakoračite u taj planinski masiv u godišnjem dobu pred nama. Naravno, na vrhu vas očekuje prava poslastica, a to je pogled na obalu i otoke. Jedan od onih koje možete vidjeti s vrha upravo je otok Pag.

Pogled na otoke Pogled na otoke (Foto: TB Lika-Senj Country)

Aktivnosti uz more ujesen: Osjetite uzbuđenje i adrenalin koji pruža otok Pag

Sjeverni dio otoka koji zovu Mjesec podno Velebita također pripada Ličko-senjskoj županiji, a južni dio Zadarskoj županiji. Zateknete li se u Lici ili tamo odlučite provesti nekoliko slobodnih dana, svakako se isplati odvojiti vrijeme za jesenske aktivnosti duž morskog dijela županije, uključujući Granfondo i raznovrsne outdoor aktivnosti u Novalji.

Međunarodni biciklistički maraton dug 85 kilometara, “GRANFONDO PAG – Cycling on the Moon”, ove godine održat će se 14. listopada, a istog dana možete biti dio i rekreativne utrke “MINI GRANFONDO”, u kojoj se vozite po 35 kilometara dugoj trasi kroz mjesečev krajolik Paga. Budući da je utrka i za rekreativce, ali i za profesionalce dosta naporna, otok Pag nudi i druge zanimljive aktivnosti kojima se možete posvetiti ujesen.

Penjanje, biciklizam, trčanje i kajakarenje samo su neke od popularnih aktivnosti ovog otoka u kojima možete uživati u osobnom angažmanu ili uz licencirane vodiče i trenere. Lokalci ipak znaju gdje je najbolje pa možda nije loše za te vanjske aktivnosti angažirati stručnjake. Pokazat će vam najbolje od najboljeg. Uzbuđenja i adrenalina neće nedostajati.

Bilo da želite doživjeti jedinstven krajolik, mirise i okuse tog kraja ili adrenalinsku ponudu te zanimljive regije, jesen u Lici sigurno će biti nezaboravna. Uživajte!

TZ Ličko-senjske županije TZ Ličko-senjske županije (Foto: TZ Ličko-senjske županije)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Ličko-senjske županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju