Vieng Xai, odnosno Grad Pobjede je okrug i grad u provinciji Hua Phan u sjeveroistočnom Laosu. Grad se nalazi na cesti 6, oko 30 kilometara od Xam Neua (glavnog grada provincije) i 55 kilometara od granice Vijetnama i Laosa u Na Meo. Ovaj dio zemlje poznat je po tome što je bio regija u kojoj je bilo sjedište komunističkih snaga Pathet Laoa tijekom njihove borbe s laoškom kraljevskom obitelji.

Najveća atrakcija grada su špilje – takozvano “rodno mjesto Narodne Demokratske Republike Laos”. "Špilje Viengxay" su široka mreža špilja u vapnenačkim planinama koje je Pathet Lao koristio tijekom Drugog indokineskog rata za zaklon od američkog bombardiranja.

Tijekom devet godina gotovo neprestanih bombardiranja, do 23.000 ljudi živjelo je u špiljama, koje su sadržavale bolnicu, školu, urede Pathet Laoa, pekare, trgovine, pa čak i kazalište. To je područje bilo dom komunističke vojske, koja se borila protiv kraljevskih snaga baziranih u Vientianeu. Mještani kažu da su seljaci morali polja obrađivati noću kako bi izbjegli bombardiranje.

Sve su špilje unutar normalne udaljenosti od grada; no morate imati vodiča koji će vam pokazati razna mjesta jer su mnoge špilje pod lokotom. Ture obično koštaju 60 tisuća kipa što je oko sedam američkih dolara i traju između dva i tri sata. Bicikli su dostupni za najam za oko dva dolara.

Prva špilja, najbliža gradu, je Kaysone's, nazvana prema vođi komunističkih snaga, Kaysoneu Phomvihaneu. Ova špilja sadrži sobe za sastanke za ratni Politbiro, sobe za odmor, kuhinju i blagovaonicu, kao i bunkere za hitne slučajeve. Ove špilje su velike i najbolji su primjer života i rada tijekom ratnih godina. Kaysone je dao sagraditi veliku kuću izvan svog špiljskog kompleksa po završetku američkog bombardiranja 1973.

Druga velika špilja je ona Crvenog princa Souphanouvonga - vođe Laoške narodne revolucionarne stranke i prvog predsjednika Laoske narodne demokratske stranke.

U špiljskom kompleksu vidjet ćete garažu za prinčeve automobile, sobe za sastanke i stambene prostorije za njega i njegovu obitelj. Zanimljiva je usputna napomena da je princ navodno bio prva osoba koja je stekla kontakte, a u konačnici i pomoć, od Viet Minh komunističkih snaga u Vijetnamu. Ostale špilje koje su zanimljive su takozvana Kazališna špilja (sjedište Phoumsavanga, zapovjednika vojske) i najdublja špilja Tham Xieng Muang.

Vieng Xai također je dom nacionalnog područja očuvanja biološke raznolikosti Nam Et-Phou Louey, najvećeg nacionalnog parka u Laosu. Park se uglavnom sastoji od planina i brda, a nalazi se između 336 i 2257 metara nadmorske visine. Područje je izvor mnogih rijeka. Ime je dobila po rijeci Nam Et i planini Phou Louey (Vječna Planina).

Vrlo malo putnika ostaje u Vieng Xaiju, većina radije obilazi špilje kao jednodnevni izlet iz Xam Neua, gdje su hrana i smještaj mnogo bolji. Međutim, za one koji si mogu priuštiti vrijeme, slikoviti krajolik i ambijent oko Vieng Xaija će vas doslovno natjerati na dublje istraživanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju